Собственикът на ФК "Лудогорец" Кирил Домисчиев

Кирил Домусчиев е вероятният нов собственик на „Нова телевизия“, като е готов да плати за нея сумата от 185 млн. евро. Такава цена предлагаше неуспелият първи кандидат – чешкият милиардер Петр Келнер. Това съобщава „Капитал“, като се позова на свои източници.

Договорът е на финалната права и се очаква да стане факт до петък. След това трябва да се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), да се плати цената и да се прехвърлят акциите. Официално продавачът – шведската MTG, както и купувачът Кирил Домусчиев – не са коментирали сделката. Много вероятно е тя да стане през регистрираното наскоро дружество „Адванс медиа груп“, което е собственост на холдинга на братята Кирил и Георги Домусчиеви, уточнява седмичникът.

Споразумението с Келнер беше подписано в началото на миналата година и включваше продажба на 95% от „Нова броудкастинг груп“. Срещу 185 млн. евро на чешкият милиардер, който миналата година купи българския бизнес на „Теленор“, трябваше да придобие седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи за 2017 г. от 100 млн. евро.

През лятото обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не разреши сделката, а съдът проточи първото гледане на казуса чак за май тази година, отвъд удължената крайна дата по договора за покупко-продажба.

Основните бизнес интереси на Домусчиев са във фармацията и корабостроенето Той е собственик на най-успешния футболен клуб в България в последните години – „Лудогорец“, а в същото време държи телевизионните права за българското първенство, което се излъчва в каналите на „Нова броудкастинг груп“.

През миналата година Домусчиев, който е начело на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, се споменаваше неофициално в медийните среди като потенциален купувач на другата частна национална телевизия – Би Ти Ви. Собственикът й – американската Central European Media Enterprises (CME), също иска да излезе от българския пазар, въпреки че не е коментирал официално плановете за продажба.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!