На снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключи възможността за избухване на нова епидемия през следващата година. Американският лидер обаче вярва, че новият коронавирус в крайна сметка ще изчезне без ваксина.

„Всичко това може да мине без ваксина, надявам се, че след известно време няма да се появи отново – заяви държавният глава, отговаряйки на въпросите на журналистите в Белия дом – Може пак да има епидемия, но както мнозина казват, ще можем да я потушим. Може да има епидемия през следващата година, но в крайна сметка и тя ще изчезне. Основавам се на това, което казват лекарите. Лекарите казват, че /вирусът/ ще изчезне. Това не уточнява наесен или след това.“

Според университета „Джонс Хопкинс“, който прави изчисления въз основа на данни от федералните и местните власти, в САЩ досега са регистрирани повече от 1 270 000 случая на зараза с новия коронавирус, починалите са над 76 000.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да изпрати 8 хиляди устройства за изкуствена вентилация на белите дробове до други страни до края на юли като помощно средство в борбата срещу новия коронавирус. Американски медии разпространиха информацията, че подобен ход се планира като жест на добра воля и с цел подкрепа на здравните системи в чужбина, предаде ТАСС.

Все още не е ясно дали държавите – получатели ще трябва да платят част от стойността на устройствата за механична вентилация на САЩ. Списъкът на страните, в които Тръмп възнамерява да изпрати такъв товар, също не е уточнен.

Цитирайки старши съветникът и зет на президента на САЩ Джаред Къшнър, някои медии поясняват, че администрацията е сключила десет договора за доставка на вентилационни устройства. Около 30 хиляди такива устройства са произведени в Съединените щати миналата година, а около 150 хиляди беше планирано да се произведат през първите четири месеца на тази година.

Неотдавна Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че САЩ, когато е необходимо, ще изпратят вентилационни устройства в Русия. Според ръководителя на администрацията във Вашингтон, той е направил такова предложение по време на телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Преговорите между Путин и Тръмп бяха отбелязани и от пресслужбата на Кремъл. Там се казва, че сред обсъжданите теми е противодействието на пандемията, включително предложението на американската страна да се изпрати партида от медицинско оборудване в Руската федерация.

През април Руската федерация дари партида медицински консумативи на САЩ като помощ за противодействие на разпространението на инфекцията. Тогава Тръмп нарече предоставянето на тази помощ „изключително приятен жест на Русия“. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков също заяви, че Русия ще се възползва от предложението на САЩ за доставка на респиратори, ако възникне такава необходимост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук