Президентът Тръмп направи обръщение към нацията след иранския ракетен удар

„Иран никога няма да има ядрено оръжие“ заяви в началото на свое кратко обръщение към нацията президентът на САЩ Доналд Тръмп, като разреди натрупалото се напрежение, достигнало своя връх след атаките на Иран срещу две американски бази в Ирак тази нощ. Той обяви налагането на нови и „мощни“ санкции на иранския режим и предупреди, че търпението към него е изчерпано, като добави, че все още се оценяват и допълнителни възможности за реакция на иранския ракетен обстрел.

Иран изглежда прави отстъпление

Президентът с радост обяви добрата вест, че при ракетните удари на Иран няма загинали американци или иракчани и отдаде това на отличната система за засичане и ранно оповестяване на идващи ракети, която е дала възможност и достатъчно време на персонала да се евакуира и да избегни всякакви жертви. той каза още, че материалните щети са минимални.

„Иран, изглежда, отстъпва. Това е добре за целия свят“ – каза Тръмп, без да прави уточнения защо мисли така, но това вероятно отразява заключенията, които редица наблюдатели вече направиха, че ударите на иранските ракети са проведени така, че да не причинят човешки жертви.

Ликвидирането на Солеймани

Президентът на САЩ отново застана зад решението си да унищожи иранският генерал Солеймани, който, по думите му, е отговорен за множество американски жертви. Тръмп описа мъртвия командир на „Кудс“ като организатор на редица акции, в които са убити и осакатени стотици граждани на САЩ и други държави.

„Ръцете му бяха окъпани в кръв“ – подчерта Тръмп.

Съюзниците от НАТО

Въпреки че не спомена за конкретни намерения за действия срещу Иран извън новите санкции, Доналд Тръмп категорично заяви, че търпението към цялостната дестабилизираща дейност на Иран в Близкия Изток е изчерпано. Той недвусмислено се обърна към съюзниците от НАТО с призив блокът да поеме по-сериозна роля в Близкия Изток.

Иранското ядрено споразумение

Президентът на САЩ заяви, че не е променил позицията си по ядрената сделка с Иран, от която той оттегли САЩ, защото е неработеща, и се обърна към останалите участници:

„Дойде време Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия, да признаят тази реалност и да скъсат с останките от ядреното споразумение.“

Тръмп подчерта, че милиардите, които Иран влага в терористични групировки и местни милиции, както и средствата, с които бе свален американския дрон през лятото и ракетите, които режимът употреби, са платени с пари от фирмите, правещи бизнес с Техеран по силата на вече неработещото споразумение.

Предишните грешки

Президентът не пропусна да уязви и предшестващата администрация на Обама и демократите, като посочи, че грешките, довели до това положение, което в момента Иранският режим има, са допуснати от нея.

Икономика и армия

В контраст с грешките на предишната администрация Тръмп подчерта големия икономически разцвет на САЩ при неговото управление. Той посочи специалната си заслуга при възраждането на силата на американската армия, която в момента е толкова силна, колкото никога в историята.

„Ракетите ни са точни и мощни. Армията ни е могъща, но ние не искаме да я използваме. Мощта на армията и икономиката ни са най-добрите средства за предотвратяване /на война – бел. ред./“

Тръмп официално обяви, че съвсем скоро и САЩ ще имат собствени хиперзвукови ракети.

Какво следва

Тонът на обръщението на президента прикани към преминаване към дипломация и деескалиране, но той бе категоричен, че търпението към политиката на иранския режим е изчерпано. Тръмп обаче заяви, че желае светло бъдеще за иранския народ

„Искаме да имате голямо бъдеще, което заслужавате“, обърна се Тръмп към гражданите и ръководството на Иран.

Президентът добави, че Иран може да стане „страхотна страна“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!