Бойко Борисов, Доналд Тръмп
на снимката: премиерът на България Бойко Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп посрещна българския премиер Бойко Борисов в Белия дом.

След приятелска прегръдка, двамата се отправиха към емблематичната розова градина. На среща на четири очи в Овалния кабинет Борисов ще обсъди със своя домакин въпроса за отпадането на американските визи за българи.

 

Двамата ще обсъдят и въпроси от сферата на енергетиката и сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността.

На въпрос, преди влизането в Овалния кабинет, към Тръмп кога ще дойде в България, той отвърна “че може скоро, но още няма покана”.

Относно визите отвърна, че ще говорят вътре.

Очаква се двамата да обсъдят и сделката за новите изтребители F-16 и доставките на американски втечнен газ.

Възможно е да бъде коментирана и темата за бази на НАТО в района на Черно море.

Борисов изтъкна, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент похвали страната ни.

 

Преди да се срещне с американския президент Борисов поднесе венец в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния. Там българският премиер беше посрещнат с 21 топовни салюта.

„За мен е изключителна чест и привилегия да проведем нашата среща в Белия дом – символ на свободата и демокрацията“, каза премиерът Борисов.

Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и изрази увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави.

Министър-председателят Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп са разговаряли за взаимодействието между двете държави по подготовката и сключването на договора за придобиване на бойни самолети F-16 Block 70. Двамата са обсъдили и сътрудничеството в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност.

Премиерът заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас и посочи стремежа на страната ни да насърчава високотехнологични производства. .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!