Европол е нанесла „тежък удар“ върху уеб пропагандата на Ислямска държава, спирайки разпространението на хиляди съобщения, прославящи тероризма.

Полицейската агенция на Европейския съюз Европол заяви, че е преустановила действието на 26 000 свързани с ИД видеоклипове и акаунти в социалните медии по време на операцията на 21-24 ноември.

Европол координира операцията, стартирана от белгийско полицейско разследване на пропагандната агенция на ИД Amaq.

Джихадистката група, която някога контролираше огромни територии в Сирия и Ирак, загуби по-голямата част от земите под нейно командване в началото на 2019 г., но продължи да върти пропаганда онлайн.

Операцията изискваше „огромни усилия“, за да свали „всичко“, свързано с пропагандата на ИД, включително Amaq, каза на пресконференция в Хага Ерик ван дер Сипт от белгийската прокуратура.

Освен че сваля съдържание, полицията арестува мъж в Испания, заподозрян, че е един от „основните разпространители“ на онлайн пропагандата на ИД.

Ван Дер Сипт заяви, че ИД не е очаквала атаката и ще изисква „значителни усилия“ за възстановяване на операциите си след такъв „силен удар“.

Белгийските агенти също участваха в съгласувани усилия за справяне с Amaq миналата година, но Ван Дер Сипт призна, че са били изненадани от това колко бързо джихадистите възстановили дейността си онлайн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук