Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща „огън” срещу Северна Корея, ако страната продължи да заплашва Америка с развитие на ядрения си арсенал.

„Северна Корея би направила по-добре да не произнася заплахи срещу САЩ“, заяви Тръмп от голф клуба си в Ню Джърси, където е на почивка.

„Те ще се изправят пред огъня и гнева”, добави той.

Отговорът от Пхенян не закъсня. Планът за удар по района на остров Гуам с ракети със среден и голям обсег „Хвансон -12”, които сега се разглеждат от стратегическите сили на Корейската народна армия, „може да бъде реализиран във всеки един момент в който върховният главнокомандващ Ким Чен Ун вземе решение”.

Това се казва в изявление на говорител на стратегическите сили на Корейската народна армия.

Според съобщението предназначението на заплахата е сдържане на основните американски бази на Гуам, „включително базата „Андерсън”, където са стратегическите бомбардировачи на САЩ, които действат на нервите на КНДР”, се казва в съобщението.

В същото заявление се твърди, че сутринта във вторник стратегическите бомбардировачи на САЩ са извършили маневри над Южна Корея като „отработвали истинска война”. Освен това военните в КНДР сочат заблуждението на САЩ, които смятат, „своята територия за неуязвимо небесно царство” и призовават да се направи правилният избор (отказ от военни провокации).

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!