Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет ЕС Доналд Туск атакува американския президент Доналд Тръмп, обвинявайки Вашингтон в „своенравна преценка на администрацията“ поради изоставянето на ядрената сделка с Иран и налагането на търговски мита за Европа.

„Ако разгледаме най-новите решения на президента Тръмп, някой може дори да помисли, че с такива приятели кой би се нуждаел от врагове?“, каза Туск пред репортери в българската столица София преди лидерите на ЕС да се срещнат, за да обсъдят „единен фронт“ срещу Тръмп.

Преповтаряйки позицията на Германия, Франция и Обединеното кралство, които искат да запазят иранската сделка, Туск увери, че Европейският съюз ще остане обвързан с нея, докато Техеран изпълнява задълженията си. Блокът ще разработи методи да предпази европейските компании, които работят с Иран, от санкции или други наказания от страна на Вашингтон.

„Искам Европейската комисия да получи зелена светлина, за да бъде готова да действа, ако европейските интереси бъдат засегнати“ – допълни той.

Разривът между ЕС и САЩ по отношение на Иран е само последната перипетия в поредицата от сериозни разногласия. За съжаление на европейските лидери Тръмп също така изтегли страната си от Парижкото климатично споразумение, премести посолството на САЩ в Йерусалим и наложи едностранно мита върху стоманата в ущърб на някои търговски партньори.

Туск поиска от президента на САЩ да освободи перманентно членовете на ЕС от митата върху стоманата и алуминия и отхвърли като „абсурд“ всяка теза, че тези тарифи могат да бъдат оправдани на основата на национална сигурност.

„Абсурдно е дори да се мисли, че Европа представлява заплаха за САЩ. Трябва да върнем реализма в тази дискусия“ – каза председателят на Европейския съвет.

Той заяви саркастично, че ЕС трябва да е благодарен на Доналд Тръмп, че го е освободил от всякакви илюзии. Така европейците са осъзнали, че „ако ти трябва протегната ръка за помощ, трябва да погледнеш под рамото си“. Доналд Туск бе категоричен, че в новата глобална игра за Европа няма среден път – тя ще бъде или голям играч, или пионка.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!