изборната технология
на снимката: Политологът доц. Антоний Гълъбов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът доц. Антоний Гълъбов коментира предстоящата среща ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе утре. Той открои важността на форума, който е първият подобен от над 10 години насам. Според експерта важно е лидерите на ЕС и Западните Балкани да говорят откровено, за да има напредък в интеграцията на региона.

„Практически има вече постигнато политическо съгласие още преди две седмици. Онова, което би ми се искало да се случи, е откровено и ясно да бъдат изговорени позициите на страните. С други думи – там, където има все още колебание, където има вътрешно усещане за това, че този процес може би ще изпревари очакванията на някого, това да бъде казано. Много е важно в този процес да имаме нужното ниво на почтеност и от двете страни.”

Въпросът за Косово и отношението на някои държави от ЕС към отцепилата се от Сърбия страна заплашваше да провали срещата, която е крайъгълният камък на българското европредседателство. Тази опасност като че ли отмина, но резервите спрямо нея ще хвърлят сянка върху утрешния форум. Според доц. Гълъбов сама по себе си темата Косово не може да бъде повод за разделение, най-малкото защото отцепилата се страна не беше присъединена към никоя друга. Въпреки това предстои въпросът да бъде разрешен.

Спорът за името на Македония е друга важна тема, а предстои и среща между лидерите на Гърция и Македония Зоран Заев и Алексис Ципрас. Според Гълъбов в този случай ЕС и НАТО трябва да покажат категорична воля и подкрепа за разрешаване на проблема.

Доц. Антоний Гълъбов е на мнение, че утре България ще пожъне успеха от едногодишните си усилия. Защото преди малко повече от година темата за Западните Балкани е звучала меко казано екзотично, но днес тя е една от основните посоки, в които целият ЕС полага усилия.

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук