Tayani_Borisov
Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който е в София за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател посочи, че присъствието на Таяни е голямо уважение както за България, така и за страните, които ще са във фокуса на обсъжданията от европейските лидери днес и утре. Той каза, че разчита на подкрепата на Европейския парламент темата за развитието на страните от региона да остане сред приоритетните политики и след края на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Председателят на ЕП поздрави българския премиер за успешното провеждане на председателството и приветства работата на България за фокусиране на вниманието върху Западните Балкани. Антонио Таяни потвърди ангажимента на парламента да подкрепя европейската перспектива на държавите, да насърчава диалога между тях и провеждането на необходимите реформи.

Форумът „Европейски съюз-Западни Балкани“ ще се проведе в четвъртък. Той е предшестван от срещата на 28-те лидери от Европейския съюз. Те ще проведат политически дебат, посветен на диалога за Западните Балкани и организиран от столичния офис на Съвета за външна политика. Като извънредна точка в разговорите е включена темата за бъдещето на ядрената програма на Иран след решението на САЩ за излизане от сделката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!