Леонид Решетников
на снимката: Леонид Решетников

Позицията на министерството на външните работи относно изложбата, организирана в Руския културно-информационен център показа, че е изчерпано търпението. Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ доц. Антоний Гълъбов.

„Да се твърди, че Съветският съюз е освободил България, е толкова неадекватно, колкото и да се твърди, че червената армия е била поканена от България да окупира страната”.

И добави:

„На фона на цялото това замъгляване, сливане, смесване, е много лесно да се проектират бързи пропагандни схеми. Много е лесно да бъде използвано едно изявление, да бъдат търсени възможности за атакуване на българската позиция”.

По отношение на шпионския скандал от последните дни и ролята на генерала от руското военно разузнаване Леонид Решетников, доц. Гълъбов каза:

„Господин Решетников се оказа много добър познат на много хора. Оказа се, че неговата дейност, освен начело на официалния институт, който е ръководил, е била доста плътно свързана с дейността с много български политици, на хора, имащи влияние върху общественото мнение, както и към изграждането на демократичните институции в България. Така че, неговото излизане на повърхността, в навечерието на президентските избори, беше по-скоро изненадващо. Това означава, че вече той сам по себе си не е фактор. В тази сфера, в тази професионална област, когато някой бъде осветлен, това означава, че той вече не е никой”.

И добави:

„Много е важно да се разбере какво е правил г-н Решетников, докато е бил активен агент в тази ситуация. И най-важното – ако следим българските реакции, ако следим реакциите на български политици и организации, можем сравнително лесно да реконструираме мрежата от връзки, която е изградена. Тя е под повърхността, но много ясно личи като релеф”.

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!