Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Шпионският скандал с председателя на движение „Русофили“ и обвиненията в шпионаж вече официално е на вниманието и на родните парламентаристи, след като днес пред тях на изслушване по случая дойдоха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Първите двама дадоха на народните избраници информация за разкритията по случая на Николай Малинов и стана ясно, че по случая за шпионаж в полза на Русия са арестувани общо 8 лица. След тях пред депутатите говори и главният прокурор Сотир Цацаров, който даде разяснения за разследването и съобщи, че руският олигарх Константин Малофеев, който също е замесен в аферата, е получил забрана да влиза в страната. Според разкритията е имало действия от страна на Малинов за прехвърляне активи на името на руснака. Вчера същата забрана бе наложена на друг руснак – бившия високопоставен разузнавач – ген. Леонид Решетников, който пък бил свързал Малинов с Малофеев.

В общи линии Цацаров повтори вече изнесените данни за хода на разследването срещу Николай Малинов. То е започнало като разследване за пране на пари, впоследствие са установени и други негови провинения и той е обвинен, че се е поставил в услуга на чужда държава, съобщи главният прокурор.

„Парите от Русия са насочени лично към Малинов и към негови дружества. Това финансиране е насочено към реализиране на определени дейности и изпълнение на определени задачи от обвиняемия. Тези парични потоци са адресирани от чужда страна, от чужди организации, инициирани са от ръководители на чужди организации, и са насочени към Малинов и негови търговски дружества. Установено е, че не става дума за финансиране с търговска цел, а е с цел реализиране на определени дейности и задачи от Малинов на територията на България. Основната част от тях е свързана с преоринтация на българската вътрешна и външна политика.

Достатъчно е да спомена само един документ, който бе намерен и публично оповестен – докладната на Малинов за това как на България е необходима промяна на геополитическата ориентация на страната“, разясни Цацаров.

Главният прокурор уточни, че разследването срещу Малинов не е „предследване за идеи“, „защото когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление“.

„Независимо от всичко в настоящата политическа обстановка – подготовката за местните избори, аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящите местни избори, печелене на политически дивиденти, и прочие. Не защитавам никого, не обвинявам никого от политическите сили, ние си вършим работата.“

Това не е атака конкретно срещу движение „Русофили“, подчерта още главният прокурор.

„Обвиняемият е председател на това национално движение, но отговорността, която той следва да носи, е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано за реализацията на определени цели, финансирани с пране на пари, не означава, че ние трябва да преследваме за идеи членовете на това движение.“

Главният прокурор съобщи още, че акцията срещу Малинов не е опит за разделение на българското общество на русофили или русофоби, защото „става дума не за това на чии чужди национални интереси служиш, а става дума за това, че увреждаш българските национални интереси в доста различна, обратна и противна на тази, която и вие сте приемали в тази зала“.

„Неоспоримите факти по разследването няма да бъдат представени пред народните представители, а пред съда – така повелява Конституцията“, съобщи Цацаров в отговор на депутати, които призоваха прокуратурата да изнесе конкретни данни по разследването срещу Малинов.

Главният прокурор припомни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година. До момента действията по разследването по него са следните: 11 претърсвания на помещения адреси и са иззети компютърни конфигурации и документи, 5 претърсвания на МПС, т.е. на притежавани от лица автомобили, извършени са 8 лични обиска на лица, разпитани са 15 свидетели, двама от тях пред съдия, 8 са били задържани по реда на ЗМВР. След като е направена преценка на целия обем доказателства, в качеството на обвиняем е привлечен един – Николай Малинов, той е с мярка 50 000 лв. гаранция, наложена му е забрана да напуска страната.

Депутатите от БСП Иван Иванов, Георги Свиленски и Таско Ерменков не останаха доволни от презентацията на Цацаров и заявиха от трибуната, че „случилото се току-що е подигравка с Народното събрание“, тъй като изнесената информация била съкратено повторение на вчерашната официална информация.

Лидерът на червените Корнелия Нинова каза пред журналисти, че вече се е произнесла по шпионския случай и очаква развитието му.

Вчера тя заяви, че шпионж в полза на чужда държава е едно то най-тежките престъпления по Глава 1 от НК.

„Ние много внимателно следим оттук нататък дали и как то ще бъде доказано, но оценяваме случилото се вчера като промокация. Категорично възразяваме срещу воденето на свидетели с белезници на разпити“ – каза нинова.

Тя не пропусна да окачестви слечилото се като грубо посегателство върху свободата на словото и провокация към правото на свободно сдружаване. по думите й това се прави за прикриване на други скандали, предизвикани от правителството.

В Министърски съвет днес премиерът Борисов коментира, че настоящата ситуация много му напомня за „времето на Майкъл Чорни и Денис Ершов“ – руски граждани срещу които бяха предприети аналогични мерки по времето правителството на Иван Костов. Борисов заяви, че службите и институциите просто вършат работата си и той „няма роля в този процес“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!