Организацията „Русофили” е част от клъстър от организации, които представляват, отстояват и пропагандират идеите на руския президент Владимир Путин. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг политологът доц. Антоний Гълъбов.

„Тази организация „Русофили” е само част от този клъстър, в който има включително и паравоенни структури. Това, само по себе си, е абсолютно недопустимо на територията на Европейския съюз”, каза той.

Относно ролята на генерала от руското разузнаване Леонид Решетников, доц. Гълъбов каза:

„Господин Решетников се оказа много добър познат на много хора. Оказа се, че неговата дейност, освен начело на официалния институт, който е ръководил, е била доста плътно свързана с дейността с много български политици, на хора, имащи влияние върху общественото мнение, както и към изграждането на демократичните институции в България. Така че, неговото излизане на повърхността, в навечерието на президентските избори, беше по-скоро изненадващо. Това означава, че вече той сам по себе си не е фактор. В тази сфера, в тази професионална област, когато някой бъде осветлен, това означава, че той вече не е никой.”

И добави:

„Много е важно да се разбере какво е правил г-н Решетников, докато е бил активен агент в тази ситуация. И най-важното – ако следим българските реакции, ако следим реакциите на български политици и организации, можем сравнително лесно да реконструираме мрежата от връзки, която е изградена. Тя е под повърхността, но много ясно личи като релеф”.

Доц. Антоний Гълъбов смята, че позицията на българското външно министерство относно организираната от руското посолство изложба, под надслов „75 г. от освобождението на Източна Европа от нацизма”, е била правилна.

„Аз смятам, че ние трябваше да имаме такива позиции доста по-рано. Позицията на външно министерство е много ясен сигнал, че е изчерпано това търпение, което съществуваше през всички тези години. Да се твърди, че Съветският съюз е освободил България, е толкова неадекватно, колкото и да се твърди, че червената армия е била поканена от България да окупира страната”.

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!