Заспи ли разумът, се раждат чудовища – тази мисъл на художника Франсиско Гоя, сам създал някои картини, в които разумът изглежда „заспал“, описва до перфектност това, което представляват някои масови убийци, втрещили с деянията си всеки нормален ум. Много хора са направили на други хора неща, които излизат много отвъд най-страшните фантазии, но един от тях е си спечели такава известност, че продължава да бъде актуален в киноизкуството и литературата 131 години след като е извършил ужасяващите си деяния.

За малко повече от месец /31 август – 9 октомври 1888 година/ в лондонския район Уайтчапъл са извършени 5 така стряскащи със своята бруталност убийства, че потресът от тях надхвърля пределите на Англия, а прякорът  на останалия неразкрит убиец остава незабравим до ден-днешен.

За 39 дни Джак Изкормвача прерязва гърлата на 5 жени и изважда някои от вътрешните им органи от тялото, като понякога ги подрежда до труповете. Методите за разследване от онова време са много далече от съвременните и той остава ненаказан.

Всъщност убийствата в Уайтчапъл започнали още през април 1888 и завършили през февруари 1891. те са на брой 11, но само 5 от тях се смятат за сигурно свързани с един и същ извършител и са познати като „класическите 5“ на Джак Изкормвача. Не е категорично опровергано обаче становището, че той има още жертви.

Жертвите

На 31 август е намерено тялото на Мери Ан Никълс. Гърлото е разрязано на две места, а долната част на корема – разпрана с един дълбок и мощен разрез. По трупа имало е още няколко разреза от същия нож.

Тялото на Мери Ан Никълс

На 8 септември е намерена мъртва Ани Чапман. Отново два дълбоки разреза в гърлото с разпран корем. Съдебният лекар установил, че матката липсва.

Ани Чапман
Ани Чапман след смъртта

Елизабет Страйд и Кейтрин Едоус са намерени на 30 септември, като се смята, че Изкормвача е извършил убийствата много скоро едно след друго. Страйд е с прерязана сънна артерия и по тялото има само няколко разреза, но не е изкормена.

Елизабет Страйд, посмъртна снимка

Отначало това е всяло съмнения дали става дума за същия извършител, но след като Едоус е намерена с прерязано гърло, разпрана коремна област и липсващи бъбрек и част от матката, се налага версията, че нещо или някой е прекъснало кървавия ритуал на Изкормвача при Страйд и той е компенсирал с втора жертва, на 45 минути път от първата.

Тленните останки на Кейтрин Едоус

Най-страшната гледка е било буквално изтърбушеното и обезобразено тяло на Мери Джейн Кели, открита на 9 октомври на леглото в собствената си стая. Гърлото е срязано до гръбнака, тялото е изпразнено от вътрешните органи, а сърцето липсвало. Лицето е насечено до неузнаваемост.

 

 

 

Основната полицейска снимка на трупа на Мери Джейн Кели
Допълнителна снимка на местопрестъплението с убийството на Мери Джейн Кели

Всички убийства са извършени нощем, в края на месеца или следващата го седмица. Осакатяванията нарастват по жестокост с продължаване на серията убийства. Жени, които приличат на две от жертвите са виждани от свидетели преди убийствата с мъж с вид на благородник, което насочва разследването и към благородническите фамилии, но безрезултатно. Джак Изкормвача остава неразкрит, полицията е уверена, че неговите жертви са само вече споменатите 5 и той е спрял. Има хипотези, че това е станало, защото е починал, влязъл в затвора за нещо друго, поради болест или причина като напускане на страната.

Заблудите

В следващите години има още няколко убийства, при някои от които има разрези по телата, макар и малки в сравнение с тези на „класическите 5“. Някои от работилите по тези случаи допускат, че Джак отново върлува, но повечето криминални експерти са категорични, най вече заради смяната на почерка /например обесване вместо заколване/, че те не са дело на Изкормвача, а разрезите са оставяне от другите извършители като негова имитация, в опит да заблудят полицията.

Има и едно жестоко убийство от декември 1887, което медиите са се опитали да припишат на Изкормвача, но официално няма полицейски сведения за такова и се предполага, че става дума за объркване с други случаи.

Писмото

По времето, когато изкормвачът вилнеел, полицията получила стотици писма уж със сведения за него и предложения за помощ, но те излезли празнословни. Едно от тях обаче може вероятно е на самия Джак. Пощенското му клеймо е от 27 септември 1888 и отначало не му обърнали внимание, но когато след 3 дни намерили Едоус с полуотрязано ухо, се сетили да приемат сериозно обещанието в писмото „да отрежа ушите на дамата“.

Писмото на Джак Изкормвача

Именно това писмо е подписано като „Джак Изкормвача“ и това име направи чудовището от Уайтчапъл световно известно. Преди писмото медийният прякор на убиеца е бил „Кожената престилка“.

Легенда на ужаса

Медийният отзвук на ужаса от септември 1888 година е невероятен. И преди е имало масови убийци, но Джак Изкормвача е първият, предизвикал световен отзвук. Нежеланието на полицията да дава подробности от разследването даде храна на версията, че тя прикрива известен член на британския елит – версия, която много хора харесват и до днес.

Действията на Изкормвача обаче имат влияние, което надхвърли медийната сензация. Те привлекли вниманието към мизерните условия на съществуване в Уайтчапъл и през следващите две десетилетия най-окаяните съборетини били изринати. Много от сградите обаче останали и това дало възможност на туристическите гидове да водят обиколки, посветени на престъпленията на Джак.

Десетилетия след ужасните събития името на Джак Изкормвача се превърнало в страшилище за деца. Опитите за разследване и в по-късно време не спрели и дори ДНК-анализи на взети от писма образци не довели до яснота за самоличността на убиеца.

Джак Изкормвача остана една мрачна и кървава легенда, която оживява всеки септември, за да предупреди какви чудовища се раждат, когато разумът спи.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!