Депутатите от опозицията в британския парламент настояха първо да бъде приложен закон, блокиращ Брекзит без сделка. Още преди да стане министър-председател на Великобритания, Борис Джонсън се закани, че на 31 октомври ще изкара страната си от Европейския съюз, независимо дали има сделка или не.

Гласуването в понеделник вечерта в британския парламент е удар по премиера Джонсън. Депутатите задължиха правителството да публикува документите за Брекзит без сделка, както и да получат и частните разговори на правителството за решението да бъде суспендиран парламента.

Вотът задължава кабинета на Борис Джонсън да се съобрази с решението. Но министри изразиха опасения за това какви точно документи ще им бъдат поискани.

Малко по-късно парламентът нанесе нов удар на премиера, гласувайки против провеждането на предсрочни избори. Това се случи непосредствено преди края на последното заседание на парламента, след което депутатите ще бъдат разпуснати за 5 седмици.

Борис Джонсън е предупреден, че може да бъде изправен пред съдебни дела заради политиката си.

В момента законът на Обединеното кралство гласи, че страната ще напусне ЕС на 31 октомври, независимо дали споразумението за оттегляне е договорено с Брюксел или не.

И още след гласуването тази нощ – британците, които се връщат у дома от страните от Европейския съюз, вече няма да трябва да плащат данъци върху алкохола и тютюневите изделия, закупени на континента в случай на Брекзит без сделка, съобщи правителството.

Британското правителство също ще се откаже от обмитяване на подобни продукти, пътуващи в обратна посока, в опит да даде тласък на туристическия сектор, ако страната напусне ЕС без сделка, съобщи финансовият министър Саджид Джавид.

ЕС премахна безмитното пазаруване между страните членки през 1999 г., като заяви, че това е несъвместимо с единния пазар.

Работата на британския парламент беше прекратена тази нощ и ще се възобнови на 14 октомври. Премиерът Борис Джонсън обяви решението си да спре работата на парламента на 28 август. Той обясни решението си да прекрати настоящата сесия на парламента и да започне да прилага нов вътрешнополитически дневен ред, но много от колегите му видяха в това намерение да лиши парламента от права на глас преди Брекзит и да изтегли страната от ЕС без споразумение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!