Тази вечер в 18:00 часа пред Съдебната палата, инициативата „Правосъдие за всеки” организира „Марш за право и свобода”. Протестът се организира в социалните мрежи. В страницата на инициативата във Фейсбук пише:

„Време е да станем гневни и да спрем порочната процедура по избора на нов главен прокурор, за да спасим Правовата държава, свободите си и да защитим децата си! Имаме конкретни искания към Народното събрание и ще настояваме за тяхното разглеждане и приемане! Ще се видим на 10-ти септември – от 18 часа пред Съдебната палата”.

На сайта на инициативата пише, че се очаква над 10 000 души да се включат в протестите и още:

„Заставаме твърдо срещу порочната и цинична „процедура“ за избор на нов главен прокурор, срещу единствения и „безалтернативен“ кандидат и се обявяваме ЗА реформи в Прокуратурата, независимо правосъдие и свобода на словото. Длъжни сме да спрем тази процедура, за да спасим Правовата държава, свободите си и да защитим децата си!“

На място ще се събира подписка за внасяне в Народното събрание в подкрепа на предложенията на за промени в Закона за Съдебната власт, внесени на 29.07.2019г.

Простестът ще премине в шествие и ще спре пред сградата на Народното събрание. Това няма да е първият протест, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“.

В края на юли се проведе многохиляден протест в центъра на София срещу издигането на настоящия ръководител на Специализираната прокуратура. Гражданите поискаха прозрачна процедура за избор на главен прокурор и настояха кандидатурата на Иван Гешев да бъде оттеглена.

Няколко дни по-рано на 25 юли пред ВСС имаше още един протест, организиран от „Да, България“ и неправителствени организации. Тогава председателят на партията Христо Иванов внесе във ВСС иск от свое име за завеждане на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за действия, уронващи престижа на съдебната власт.

Според Иванов, Гешев си служи с недопустими политически квалификации, забранени от Етичния кодекс на магистратите, прави недопустими политически изказвания и „така подронва авторитета на съдебната власт, което пък е конституционно основание за освобождаване от системата”.

Организаторите на предходните протести изброиха някои от тревожните моменти в кандидатурата на сегашния заместник на Цацаров:

„Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов главен прокурор за нови 7 г. бе номиниран Иван Гешев. Този, който:

– Затри делото КТБ;
– Подлага хора на брутални унижения;
– Изпра Пеевски и обслужва Борисов.“

Протестите преди минаха под надслов „Да спрем Иван Гешев – новата бухалка“.

Припомняме, че Иван Гешев беше предложен единодушно от всички 11 прокурори от прокурорската колегия на ВСС, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии. Правосъдният министър Данаил Кирилов отказа да номинира друг кандидат с неясни мотиви.

Изборът за главен прокурор ще се проведе на 24 октомври.

Обвиненият във вулгарни политически поръчки Недялко Недялков организира контрапротест в защита на прокуратурата и на Гешев един час по-рано.

Свързана новина:

ВСС публикува концепцията на Иван Гешев за развитието на прокуратурата

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!