Антоний Гълъбов
на снимката: доц. Антоний Гълъбов
Антоний Гълъбов е роден на 30 януари 1964 г. в София. Завършва Социология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в София през 1989 г. Той е доктор по социология с дисертация на тема „Етническа идентичност и етнически конфликти“.
Гълъбов е експерт на Асоциация „Прозрачност без граници“ (1998-). Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) – Париж, Франция (2003).
Основател и член на Българско общество за индивидуална свобода БОИС (2003).
 

Доц. Гълъбов, може ли да обобщите случилото се при президента през вчерашния ден? Имаше ли изненади?

Според мен е очевидно, че господин Радев предпочита ускоряване на процеса и въпреки декларациите, че всъщност се стреми към постигане на устойчиво мнозинство и работещо правителство, по-скоро изглежда, че симпатиите му са към бърз процес и постигане на предсрочни избори.

Според Вас ще се опита ли ГЕРБ да направи правителство с подкрепата на „Има такъв народ” или ще върне мандата?

Аз смятам, че би било добре ГЕРБ да предложи правителство, доколкото разбрах Бойко Борисов е лансирал състав на правителство. Практически избирателите на ГЕРБ очакват това от тях. От там нататък ако този проект не бъде подкрепен, разбира се, се върви към втори мандат, но няма смисъл предварително да бъдем свидетели на отказ за съставяне на правителство.

А виждате ли възможност да бъдат подкрепени от „Има такъв народ”?

Практически не. Въпреки че никой не знае какво представлява „Има такъв народ”. За мен това е поведение на корпорация, а не на политическа партия. Те отказват да говорят, преразказват лидера си. В общи линии, отдавна не сме имали политическа партия, която да се държи по този начин, но аз поне си го обяснявам с това, че те са компания, а не партия. Само че претенциите за възстановяване на парламентаризма, за възстановяване на демокрацията, за отговорност и така нататък изобщо не кореспондират с подобно поведение.

Ако се стигне до втората политическа сила, ще помоли ли Слави Трифонов БСП за подкрепа на правителството или в крайна сметка ще се отиде към служебно правителство?

Нека не забравяме, че има още един трети мандат, който господин Радев трябва да връчи. В зависимост от това на кого ще го връчи, ще зависи дали той наистина има желанието това Събрание да започне нормалната си дейност или не. Ако той връчи мандата на БСП или ДПС е сигурно, че той се стреми към предсрочни избори. Ако го връчи на „Демократична България” съществува още една възможност за постигане на някакво съгласие за правителство на малцинството.

Виждате ли възможност за искане на подкрепата на БСП, за да се случи това правителство?

По-скоро не. Като че ли БСП започна да втвърдява тона. Имам предвид последния засега брифинг на госпожа Нинова. Така че в това отношение имаме вече втора политическа партия, която се движи към ролята на опозиция, но нямаме все още определящо мнозинство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук