Георги Лозанов
на снимката: Медийният експерт Георги Лозанов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг медийният експерт доц. Георги Лозанов коментира, че при всички медии в Европа се забелязва тенденция към намаляване на свободата на словото. Точно затова ЕК излезе с редица предложения как тя да бъде запазена. Според Лозанов обаче топката остава в ръцете на националните законодателства.

Най-важните промени, които могат да бъдат направени според експерта се отнасят до прозрачността на медийната собственост и това кой може да има медия.

„Всичките предложения, които четох, са предложение, които ние отдавна сме правили към нашия законодател – прозрачност на собствеността, включително определение за това кой може да има медии, тъй като това не е обикновен бизнес. Това е бизнес, чрез който се задоволява едно човешко право, каквото е правото на информация, което е изключително важно. Бизнесът си е бизнес, но ти трябва след като се ангажираш с това, при всички случаи да гарантираш реализация на това право. Аз обичам да казвам, че собствениците на медии са нещо като собствениците на болници – ти може да правиш бизнес, както има частни болници, обаче не можеш да кажеш на лекаря „ще му сложиш на пациента това лекарство и ще направиш тази процедура, а не тази, защото моят интерес е такъв”.”

Според доц. Лозанов последният доклад на „Репортери без граници” вече буди притеснения за средата у нас, тъй като ни изпревариха и балканските държави като Македония и Сърбия. Парадоксално е, че България започва да пада в класацията след приемането ни в ЕС. Според медийния експерт причината е, че отслабваме усилията си за гарантиране на едно от основните човешки права – правото на информация.

Цялото интервю с доц. Георги Лозанов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!