Най-малко хиляда и тридесет (1030) руснаци са арестувани след вчерашните протести срещу президента Владимир Путин. Митинги под надслов „Путин не е наш цар” се проведоха в 19 града на Русия.

Протест

Само в столицата Москва задържаните са близо 500.

 

В социалните мрежи опозиционният лидер, който е и организатор на протестите, Алексей Навални сигнализира за полицейско насилие над хората по улиците – органите на реда ги биеха с палки, влачиха ги по земята и ги хвърляше в полицейски ванове. Сълзотворен газ също беше използван.

Самият Навални също беше задържан, но след няколко часа – освободен. Още щом се появи на площада в Москва, той извика „срамота” на украински, което е известен слоган в Киев, целящ да прогони режима, подкрепен от Кремъл.

Навални, който почти излезе срещу Путин на последните избори, призова за масови протести в цялата страна, дни преди президентът да поеме четвъртия си мандат.

По-рано протестиращи в различни градове на Русия в далечно източната част на страната и Сибир бяха грубо разпръснати.

Протест

Независими наблюдателни групи съобщават, че броят на задържаните е със сигурност над 1000 в цялата страна, като 470 са в Москва и повече от 50 са във втория по големина град в Русия – Санкт Петербург.

 

Сблъсъци избухнаха между протестиращи и контра протестиращи на площада в Москва.

Протест

Прокремълските протести бяха явен опит за саботаж на опозиционните протести.

Събралите се руснаци скандираха „Четвърти път в затвор” и „Писна ни от теб”.

В Санкт Петербург няколко хиляди маршируваха по Невски проспект – главната улица в крада и скандираха „Путин е крадец” и „Долу царя”.

 

При опита на полицията да ги спре те започнаха да хвърлят яйца и бутилки с вода.

Ръководителят на комисията за развитие на гражданското общество и правата на човека при президента на Русия – Михаил Федотов – призова протестиращите да спазват закона.

В източния сибирски град Красноярск 15 души, включително журналист, бяха задържани, съобщи независима мониторингова група.

Протест

„Задържанията са извършени по груб начин“, каза наблюдателят, добавяйки, че някои от задържаните са имали драскотини и натъртвания.

Най-малко десет протестиращи бяха задържани в Сибирския град Барнаул, съобщи още екипът на Навални.

Около 18 души, включително няколко миньори, бяха задържани в Новокузнецк, Югозападен Сибир.

Протест
на снимката: арестът на опозиционерът Алексей Навални

В град Урал в Челябинск полицията задържа трима души преди началото на протеста, пише активистът Борис Золотаровски във Facebook.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!