президента, киселова

Доц. Наталия Киселова смята, че от президента Румен Радев зависи дали ГЕРБ отново ще се върне на власт. Според нея в момента има фрагментирана система от партии и въпросът е със или без ГЕРБ и от избора на президента ще си проличи дали тази партия ще влезе отново в изпълнителната власт.

Киселова специално наблегна, че именно заради 12-годишното управление на ГЕРБ се стигна до обезличаване на политическо-партийната картина в България и сега се стига до такъв блокаж.

„В миналия парламент ПП късно предложиха програма за управление. В този – още в изборната нощ казаха, че ще са опозиция. Обърнахме малко внимание на това, което се предлагаше. В част от предложената програма сроковете са нереалистични, част искаха конституционни промени. Трябва обаче принципен дебат. Други промени са много дългосрочни – част са спорни и може би не могат да се реализират в рамките на месеци. Този дебат трябваше да започне много по-рано.

Сегашната програма беше мигач

към избирателите – в коя посока ще завият. В България има спешни въпроси по-интензивно да функционират институциите фундаментален въпрос – дали искаме да живеем така както живяхме 2009-2021″, каза още тя в ефира на БНТ1.

Според доц. Киселова избори през втората половина на март или първата седмица на април са много вероятни.

С връчването на третия мандат президентът Румен Радев ще определи с голяма вероятност какво предстои. Ако избере БСП – вървим по-ускорено към избори. При положение, че се спре на „Български възход“ – отваря вариант за гласуване „хартиена коалиция“ плюс „Български възход“, ако избере ДБ – ще има евентуално мнозинство ГЕРБ, ПП и др. Различните сценарии зависят от избора на президента, заяви политологът доц. Даниел Смилов.

Според него не е приемлива офертата от неделя Христо Иванов да е премиер на кабинет с мнозинство ГЕРБ, ДПС и други.

„С връщането на мандата днес ПП прави огледална реакция на ГЕРБ – показва добра воля и това, че могат да предложат кабинет. Конституционната реформа не е бърза работа, но има стъпки, които могат да се направят като за главния прокурор проблемът не е нерешим“, допълни Смилов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук