Ангел Кунчев
На снимката: д-р Ангел Кунчев

COVID-19 постави здравната система под такъв стрес тест, какъвто никога нямаше да можем да организираме в естествена среда. Видя се какво може да работи и какво за нищо не става. Видя се и от лекарите кой може да помогне, кои предпочетоха да останат в страни. Видя се какво може да се направи оттук нататък и то да повлияе на политиката. Това заяви пред бТВ държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Неверни са твърденията, че ние и преди сме имали такава смъртност. Три пъти се е увеличила смъртността за последния месец в сравнение с всички последни пет години. Това се дължи само на пандемията“, заяви доц. Кунчев, опровергавайки твърдения и внушения, разпространявани сред обществото.

„Не може да губим по двеста човека на ден и да не предприемаме мерки. Това би било престъпление. COVID-19 е значително по-тежък от грипа“, заяви още доц. Кунчев, след като днес здравният министър издаде заповед за допълнително по-строги противоепидемични мерки, които влизат в сила в цялата страна от 23.30 часа на 27 ноември и ще важат до 21 декември.

В лично качество доц. Кунчев коментира още:

„Страшно се уморих, моят работен ден никога не е падал под 13 часа. Жена ми е 12 часа е с облеклото и взема проби като лабораторен лекар, синът ми е 10 часа с костюма и лекува хора. И когато някой отстрани дойде и ти каже, че няма значение, това, което казвате не е вярно, вие създавате психоза. А какво да създаваме? Пак казвам – губим по 190 човека дневно и да не реагираме!? Да подхвърля още нещо, пак е лично. Знаете ли, че в „Пирогов” в момента търсят 80 санитари, заплатата е 3 хиляди лева. Никой не идва да работи, никой не идва”, каза той.

Последният пример Кунчев даде по повод коментарите „ние оставаме на улицата, има безработица, нямаме хляб”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!