Риши Сунак
на снимката: Британският финансов министър Риши Сунак

Великобритания ще се сблъска с най-голямото си свиване на БВП от 300 години поради пандемията. Както заяви в сряда пред британския парламент министърът на финансите Риши Сунак, до края на 2020 г. БВП на кралството ще намалее с 11,3%, но се очаква през 2021 г. ръст от 5,5%, а през 2022 г. – от 6,6%.

„Очаква се икономиката да се върне на нивата отпреди кризата преди началото на 4-ото тримесечие на 2022 г. В същото време икономическите щети ще бъдат дългосрочни. Последиците, с които се сблъскваме, означават, че до 2025 г. нашият БВП ще бъде с около 3% по-нисък от това, което се предполагаше в проектобюджета през март“, каза Сунак.

Според прогнозата на британската служба за фискална отговорност (OBR), през 2020 г. обемът на държавните заеми ще достигне 394 милиарда британски лири (525 милиарда долара), което съответства на 19% от БВП. Това ще бъде най-големият показател в мирно време. Очаква се през 2021 г. да бъде 164 милиарда британски лири (219 милиарда долара), а през 2022-2023 ще бъде 105 милиарда британски лири (140 милиарда долара). До 2025-2026 г. публичният дълг на Обединеното кралство ще бъде 97,5% от БВП на страната.

От OBR изчисляват, че правителството ще трябва да събира допълнително 20-30 млрд. паунда годишно чрез нови данъци или съкращения на държавните разходи, за да спре нарастването на държавния дълг. Засега обаче шефът на финансовото министерство обяви само две мерки, насочени към намаляване на бюджетния дефицит. Заплатите на държавните служители временно ще спрат да се покачват и единственото изключение ще бъдат здравните работници и държавните служители с най-ниски доходи. Освен това обемът на финансовата помощ, предоставяна от кралството на други страни, временно ще бъде намален от 0,7% от БВП на 0,5% от БВП.

Равнището на безработица в страната трябва да достигне своя връх през второто тримесечие на 2021 г., възлизайки на 7,5% (2,6 милиона безработни), но ще намалее до 4,4% до края на 2024 година. Преди избухването на пандемията това число беше 4% и в момента е 4,8%, тъй като правителството продължава да прилага програма за запазване на работните места, изплащайки заплати на много от временно безработните поради пандемията.

За да преодолее последиците от кризата, консервативното правителство възнамерява да отдели допълнителни 4,3 милиарда британски лири за борба с масовата безработица. До 4 милиарда лири за финансиране на местни икономически проекти ще получат общинските власти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук