Реджеп Ердоган
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще отстъпи от агресивната си позиция към Европа „в първия знак за единство на ЕС“, каза източник в Брюксел за „Юрактив“.

„Вярваме, че ако Европа покаже първия признак на единство, Ердоган ще отстъпи, за да му отвърне някак – каза източникът – Сега Европа разбира, че Ердоган използва тактиката на руския президент Владимир Путин. С ходовете си той тества реакцията на Европа и съответно вижда докъде може да стигне.“

Източникът е казал още, че тактиката на Ердоган има за цел или да опипа почвата, или да доведе до пълна конфронтация с Европа.

„Миналият петък (20 ноември) се проведе среща със съветника на Ердоган Ибрахим Калин, в събота Ердоган каза, че Турция принадлежи на Европа и в същото време предизвика нов проблем с NAVTEX в Източното Средиземноморие и тогава се случи инцидентът с операция IRINI. Изглежда, че Ердоган се шегува, тества почвата или иска тотална конфронтация “, каза източникът, добавяйки, че единият сценарий не изключва другия.

NAVTEX е автоматизирана система, използвана за предаване на навигационни предупреждения, метеорологични предупреждения и спешна информация за безопасност и спасяване. Той се използва широко за предупреждение за военни учения.

Лидерите на ЕС ще се срещнат на критичната среща на върха на 10-11 декември, за да вземат решение за следващите стъпки по отношение на отношенията между ЕС и Турция на фона на нарастваща ескалация по редица въпроси, вариращи от сондажи за газ в Източното Средиземноморие, до скандала с Франция, а наскоро и с Германия.

Германия, Италия, Испания и Унгария са сред страните от ЕС, които досега се противопоставяха на санкциите на ЕС срещу Анкара, заявявайки, че диалогът трябва да бъде приоритет.

Съобщава се, че България не е заела позиция, но нейният премиер Бойко Борисов се възприема до голяма степен като човек на Ердоган в ЕС. Но според източника нещата сега леко се променят.

„Климатът се променя дори в онези страни, които не са склонни да налагат санкции, тъй като Турция няма какво да представи положително. Унгарецът Виктор Орбан категорично подкрепя Ердоган, защото и двамата имат еднаква авторитарна логика като Путин “, каза източникът.

Изказвайки се в Европейския парламент на 24 ноември, главният дипломат на ЕС Йосеп Борел, опитвайки се да започне дипломатически диалог с Турция, Европа не се поддава на натиска на Анкара.

„Трябва да продължим да контактуваме с Турция […] на следващата среща на върха, ще трябва да вземем важни решения относно нашите отношения с Турция“, каза Борел, добавяйки, че ЕС е до Кипър и Гърция.

Борел добави, че не от него зависи дали ще има санкции или не.

„Лидерите на ЕС ще трябва да вземат решения“, каза той.

Инцидентът с операция IRINI

На 24 ноември Европейската комисия публикува изявление, в което се съдържат подробности за скорошна инспекция на турски кораб от операцията на ЕС IRINI край Либия. Турция възпрепятства германските сили, принадлежащи към военна мисия на ЕС, да извършат цялостно претърсване на турски товарен кораб, за който подозират, че е отнесъл оръжие в Либия

Изпълнителният директор на ЕС заяви, че се прилагат всички международни морски практики.

„Операция IRINI положи добросъвестни усилия да потърси съгласието на държавата на знамето, като даде 4-часово предизвестие на турското министерство на външните работи в съответствие с международната морска практика. Операция IRINI дори се съгласи да удължи това известие с допълнителен час по искане на турското посолство в Рим, където се намира седалището на операция IRINI “, каза Комисията.

Изпълнителният директор на ЕС добави, че не е получил отговор от Турция след изминалото време и операция IRINI се е качила на кораба и го е инспектирала в съответствие с международно договорени процедури, включително процедури на НАТО.

„Инспекцията беше прекратена по-късно, когато Турция официално и със закъснение уведоми операция IRINI за отказа си да даде разрешение за инспекция на кораба. Дотогава инспекцията не е открила доказателства за незаконни материали на борда и корабът е бил освободен, за да продължи пътя си“, каза Комисията.

Според източници съгласно международното право държавите имат право да откажат проверка, тъй като това се е случвало в миналото. Но в международната практика е „необичайно“ държавата да не отговори на искане за проверка в рамките на 4 часа.

Същите източници добавиха, че екипажът е сътрудничил и в Брюксел мнозина подозират, че политическото ръководство на Турция просто е искало да политизира въпроса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!