д-р Ангел Кунчев
На снимката: главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Може би още година ще живеем с пандемията докато излезе ефикасна ваксина. Това каза пред бТВ държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев посочи, че в сравнение с Европа страната ни се намира в средата на класацията и уточни, че най-вероятно се намираме в началото на очакваната есенно-зимна вълна на нарастване на заболяваемостта, в което няма нищо учудващо.

„Нещата в Европа вървят зле – нарастването е повсеместно, като има два центъра на най-високо нарастване, това са Испания, Франция, Белгия, Великобритания, Ирландия, а на Изток – това са Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Останалите страни сме някъде по средата, като в България ръстът е доста рязък, разликата между двете седмици е 95% плюс“, посочи здравният ни инспектор и добави, че в нарастването на случаите в Чехия е плюс 82%, в Германия – 65, Иналиля – плюс 97, Полща – плюс 109, Словакия – плюс 91, а само в Дания и Естония се наблюдава лек спад.

„Продължава целта ни да бъде да държим под контрол инфекцията, така че да не претоварим здравната система, въпреки че тя и сега е. Целта е да не остане човек, който да не получи необходимата медицинска помощ“, заяви той.

Здравният инспектор коментира, че лекарите и сестрите като цяло са в недостиг на повечето места, но тази липса в големите окръжни и университетски болници най-слабо се чувства, но дори и там има проблеми.

Попитан дали ще има затягане на мерките, той беше категоричен, че на този етап няма да се въвеждат такива и търсят баланс.

„Мерки от рода на блокиране на градове и населени места няма да има. Оттук нататък мерките трябва да бъдат локални и таргетирани. Намесваме се там, където има проблем, защото и в момента заболяваемостта между отделните региони е огромна, тя е с пъти. Най-засегнати са Благоевград, Смолян, а най-малко засегнати са Ловеч, Враца, Велико Търново и Хасково и разликите между тях са огромни“, посочи здравният инспектор и уточни, че при възникване на взрив може да бъде затворрен и цял квартал, но ще се действа според случая.

От думите му стана ясно още, че на този етап не се предвижда затваряне на клубове, дискотеки, ресторанти.

Доц. Кунчев подчерта още, че PCR тест не трябва да се прави на следващия ден след контакт със заразен, а на 4-5 ден, за да може вирусът да се развие и тестът да даде верен резултат. Той уточни още, че не е необходимо всички контактни да се поставят под наблюдение и не е необходимо всички да бъдат под карантина и изследвани.

Стана ясно още, че предстоящият зимен сезон няма да е успешен заради различните рестрикции по света и изрази надежда това скоро да се промени. Според него само с наши туристи и тези от съседните страни, сезонът може да бъде спасен в известна степен.

Попитан как действа „Ремдесивир“, доц. Кунчев каза, че у нас то се внася под името на „Велкюри“ и досега сме имали дарения от 2500 флакона, като всеки един от тях струва по 700 лв.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!