сащ европа

Световната търговска организация (СТО) упълномощи вторник ЕС да наложи строги ответни мита заради американската помощ за „Боинг“, една година след като позволи на Вашингтон да санкционира Брюксел за подкрепата си на „Еърбъс“.

В последното развитие на 16-годишната сага между Вашингтон и Брюксел относно подкрепата за техните производители на самолети, ЕС получи зелена светлина да наложи тарифи за американски стоки и услуги в размер на 3,99 млрд. долара.

СТО установи, че тази сума е „съизмерима със степента и естеството на неблагоприятните ефекти, за които е установено, че съществуват“ от американската подкрепа за „Боинг“, за която се смята, че е в нарушение на правилата за международна търговия, според доклада на арбитъра от 121 страници.

Според списък с цели, с който AФП се започна, Европейският съюз се очаква да наложи мита върху самолети, произведени в САЩ, заедно с трактори, сладки картофи, фъстъци, замразени портокалови сокове, тютюн, кетчуп и тихоокеанска сьомга.

ЕС и Съединените щати се обвиняват взаимно, че са предоставили незаконна държавна помощ на съответните им производители на въздухоплавателни средства като и двете страни са предявили искове пред Органа за уреждане на спорове на СТО (DSB).

След решението във вторник ЕС трябва да поиска разрешение от DSB да приложи решението – нещо, което би могъл да направи на следващото заседание на органа на 26 октомври, седмица преди президентските избори в САЩ.

Миналата година СТО разреши рекордните 7,5 милиарда щатски долара санкции на САЩ срещу европейски стоки и услуги заради помощта на блока за „Еърбъс“, която също се счита за неправилна съгласно международните търговски разпоредби.

След това Вашингтон наложи наказателни мита от 25 процента върху продукти на ЕС като вино, сирене и зехтин. 10-процентното мито за самолетите на „Еърбъс“ беше повишено до 15% през март.

Докато няколко лидери на ЕС призовават за незабавно налагане на митата, ако Вашингтон не се съгласи да отмени своите налози, малцина очакват това да стане.

Един източник от бранша обаче очаква решението на СТО да „отвори вратата за преговори“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!