АБВ Мангъров
на снимката: доц. д-р Атанас Мангъров

С увеличаването цената на клиничната пътека за COVID, ще се увеличат и пациентите, приемани в болниците. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ доц. Атанас Мангъров. Той за пореден път заяви, че няма обективно увеличаване на случаите на коронавирус у нас. Според него, повишаването на абсолютните стойности се дължи на увеличения брой направени тестове.

„От март месец досега непрекъснато в интензивните сектори има по 20-30 души. Това са хората, за които е сигурно, че са истински болни. Само че тези хора, в огромната част от случаите, или са възрастни, или имат един куп придружаващи заболявания. Но така или иначе, броят на хората, които са в интензивните отделения си остава един и същ. Броят на хората, които са в болници, през цялото време също се движи между 300 и 400 души. И изобщо не се казва колко от тях са в болници, защото са истински болни и колкото от тях са просто, защото ги е страх. Защото в момента, когато се каже, че някой е с коронавирус, се изпада в ужас и се чака да умре. А това не е така”, каза Мангъров.

И добави:

„Тоест, реално нямаме нито увеличаване на тежко болните в интензивни отделения, нито пък сериозно увеличаване на броя на хората, които са в болници. Трябва да ви кажа, че сега, когато се вдигнаха цените на клиничната пътека за COVID, със сигурност броят на хората, които ще бъдат приемани в болници ще се увеличи. Защото това са хора, които ще носят доходи на болниците, особено, ако не са тежко болни и нямат симптоми. Колкото повече, толкова повече.”

Доц. Мангъров каза още:

„Броят на истински болните и на тези, които са в болници (като второто няма да бъде достоверно, заради това, което казах, че болниците ще се опитат да вкарат колкото може повече хора в тях, защото им се плаща добре), това е критерият, по който може да се съди, че нещата не вървят на зле”.

Според доц. Мангъров на този етап няма смисъл от ново затваряне на държавата.

Цялото интервю с доц. Атанас Мангъров може да прочетете утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!