Мангъров изборите
На снимката: доц. Атанас Мангъров

Не съм извършил нарушение по Кодекса за професионална етика на лекарите в България. Трябва да бъда отличен и поощрен, а не да ме обвиняват. Това заяви доц. Атанас Мангъров в защитното си становище пред Българския лекарски съюз, който започна разследване срещу него.

Инфекционистът бе обвинен от свой колега, че е направил множество неверни твърдения за коронавируса и пандемията. Според д-р Петър Петров доцентът не действал в интерес на живота и физическото здраве на пациентите и уронвал честта и достойнството на лекарската професия. Сигналът се базира на интервю на Мангъров, в което твърди, че ваксините не са ефективни, сертификатите са дискриминация, а тестовете за деца са ненужни.

Във вторник изтича срокът, който дадоха от БЛС на доц. Мангъров за обяснение, той внесе отговора си днес. В становището си твърди, че сигналът срещу него няма нито правно, нито морално основание. Той е категоричен, че професионалното му становище е израз на вътрешното му убеждение. Доц. Мангъров отрича да е нарушил закона и етиката, тъй като обвинителят му не е бил негов пациент. А според инфекциониста оплаквания може да подават само пациентите му, подателят, д-р Петров обаче вижда нарушение и на текст от кодекса, според който “лекарят съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена”.

По думите му много медицински аспекти още не са напълно изяснени и се наблюдават противоречиви становища и резултати от научни изследвания. Ако бъде прието, че е виновен, го заплашват порицание и глоба в размер от 1 до 5 минимални работни заплати, както и да бъде заличен от регистъра за три месеца.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!