доц. Златогор Минчев
на снимката: доц. Златогор Минчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев коментира какви могат да са причините за срива на Търговския регистър, както и за дългото му възстановяване, което трае вече седмица. Според експерта е вероятно сривът да е предизвикан умишлено с цел някой да промени информация, свързана с дадени фирми.

„Информацията, която там имате като възможност за достъп, ви позволява да имате една прозрачност на бизнес средата и сега през август вероятно може би някой прави опити за променяне на своя имидж в електронното пространство. Ясно е, че в Търговския регистър информацията за несъстоятелност и за задължения на фирмите остава публична, а това може би не е удобно”, каза Минчев пред камерата на ДЕБАТИ.бг.

По негови думи подобни проблеми би трябвало да се отстраняват в рамките на 24 часа ако системите за сигурност на Търговския регистър са били изградени правилно. Инвестициите в изграждането му с в размер на 4 млн. лева и не отговарят качеството на свършената работа смята експертът. Според доц. Минчев друга възможност за бавното отстраняване на аварията може да са или допълнителни повреди, или опити за подмяна на информация.

„Другата версия обаче, която се тиражира в публичното пространство и също е интересна е, че може би в момента се променя част от тези данни. Тази версия обаче за да стане ясно дали е факт, ще трябва да минат няколко месеца – след като започне да работи Търговският регистър и бизнесът започне да работи пълноценно.”

Доц. Минчев е категоричен, че а да се избегнат подобни аварии, трябва да се изгради ясен план за съхраняване на данните и той да се спазва от представителите на всички институции. По негови думи държавното хранилище, което ще бъде изградено, не може да бъде завършено нито в краткия срок, който от правителството са заявили, нито с малкия бюджет от 800 хил. лева, който ще бъде предназначен за това.

Цялото интервю с доц. Златогор Минчев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!