хакерска атака

Националната агенция за киберсигурност на Италия (ACN) предупреди за широкомащабна хакерска атака на хиляди компютърни сървъри в Европа и Северна Америка. Става въпрос за Рансъмуер атака, при която хакерите се опитват да овладеят контрола върху данните на дадено устройство и след това искат от жертвата плащането на определена сума.

Франция, Финландия и Италия са най-засегнатите страни в Европа в момента, докато САЩ и Канада се нареждат на второ място, според италианската информационна агенция ANSA.

Атаката е насочена към уязвимости в технологията VMware ESXi, които бяха открити по-рано. Освен нея обаче, много организации оставят уязвими за проникване от хакери.

„Тези видове сървъри са били атакувани от хакери в миналото поради уязвимост на сървърите. Въпреки това тази уязвимост не беше напълно коригирана, оставяйки възможност на хакерите за нови атаки“, твърдят от ACN.

Франция е първата страна, открила възможна хакерска атака. Френската агенция за киберсигурност ANSSI пусна в петък предупреждение, организациите да коригират уязвимостта.

Изчислено е, че хиляди компютърни сървъри са били компрометирани по целия свя. Според анализатори броят им вероятно ще се увеличи. Експертите предупреждават организациите да предприемат действия, за да избегнат блокиране на достъпа до своите системи.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук