В Сърбия отначало говореха за коронавируса като за „най-смешния вирус в световната история“. Автор на това прочуло се в Сърбия изречение е проф. Бранимир Несторович. По време на една пресконференция той пускаше шегички за болестта и препоръча на мъжете да дадат на съпругите си достатъчно пари за шопинг в Милано, защото там сега било много изгодно да се пазарува. Специалистът по белодробни заболявания дори каза, че вирусът съществувал предимно във Фейсбук и че набавянето на предпазни маски и тестове е напълно излишно.

„Измамата на столетието“

За тази случка, разиграла се в края на февруари, разказва кореспондентът на МДР Андрей Ивани. По неговите думи, седмици наред официалните отзиви в Сърбия са били именно в този стил, а близките до правителството булевардни издания дори пишели за „измамата на столетието“ и препоръчвали да се пости, защото това укрепвало имунитета. Президентът Вучич пък посъветвал своите сънародници да пият всеки ден по една ракия.

Само че времето на шегите и закачките бързо отмина. На 15 март Вучич обяви извънредно положение. И заяви:

„Намираме се във война срещу един невидим, коварен враг“.

Положението днес наистина е сериозно.  До неделя в Сърбия бяха регистрирани 659 заразени и 11 починали. Междувременно бяха разкрити импровизирани лазарети в Белград, Нови Сад и Ниш, където се държат под карантина хора с КОВИД-19, които имат леки симптоми на заболяването.

Сърбия въведе едни от най-строгите мерки

Първите пациенти са били настанени в един лазарет с общо 3 000 легла, разкрит на територията на Белградската панаирна палата. Страната вече въведе едни от най-строгите мерки срещу коронавируса – пълна забрана за излизане на хора над 65 години и вечерен час от 17:00 до 5:00 сутринта. Отменено бе и разрешението да се извеждат кучета за по 20 минути, което предизвика вълна от протести в социалните мрежи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!