Това беше една от най-дългите сесии на Китайския народен конгрес. Депутатите заседаваха повече от две седмици, а дневният ред беше дълъг. Важна точка в него: избраниците в китайския уж-парламент безропотно прогласуваха една от най-мащабните реформи на китайския държавен апарат от години насам, която включва и сериозни съкращения на министерства и служби с цел държавният апарат да стане по-стегнат и ефикасен. На този фон е важно да се знае, че китайската бюрокрация е смятана за една от най-тромавите в света. А тъй като дава хляб на милиони чиновници, тя е и една от най-големите.

Без съмнение обаче в центъра на това заседание на Китайския народен конгрес се възправи една-единствена личност – президентът Си Цзинпин, който със сигурност е много доволен от развоя на събитията през тези две седмици. Както е известно, Конгресът взе историческото решение да отмени правилото за само два президентски мандата по пет години. При това го взе почти единодушно – само с два гласа против, три въздържали се и една невалидна бюлетина. От това следва, че теоретически Си Цзинпин може да властва неограничено.

Освен това в преамбюла на Конституцията бяха включени „Мислите на Си Цзинпин“. Така китайците, които в бъдеще решат да критикуват Си, могат да бъдат обвинени, че нарушават основния закон.

В рамките на реформата беше създадена и една нова супер-комисия, която полага в ръцете на Си могъщ инструмент, включително и за преследване на потенциални противници. Така наречената Национална комисия за надзор ще действа срещу случаите на корупция и недисциплинираност, при това – независимо от съдилищата и прокуратурата.

Мнозина наблюдатели вече се опасяват, че на хоризонта изгрява един китайски президент, който заради прекомерната си власт би могъл да изгуби всякаква връзка с реалността. Едно е сигурно отсега: след този Конгрес вече не съществува никакъв механизъм, който да може да спре подобна тенденция. Сигурно е също така, че занапред над 1 милиард души ще зависят в своето развитие главно от поведението на един-единствен човек.

Още преди началото на този Национален конгрес мнозина смятаха Си Цзинпин за най-могъщия човек на света. Сега той окончателно си подсигури тази позиция. /БГНЕС

–––––––––

Коментар на Филип Билски от „Дойче веле“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!