Той е милионер, разбира от икономика и притежава политически талант. Но не може да се каже, че е любимец на народа. И въобще: новият полски премиер Моравиецки е пълно противоречие на предшественичката си Шидлo, пише Розалия Романиец за „Дойче веле“.

Матеуш Моравиецки минава за най-големия политически талант в управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС). И същевременно представлява най-голямата загадка в партията.

В понеделник 49-годишният Моравиецки положи клетва като нов премиер на страната. Още като студент той е активен участник в антикомунистическото движение, за което е подлаган на мъчения и е лежал в затвора. В това отношение той е удобен за идеологическите хардлайнери в национално-консервативния лагер. Новоизбраният премиер и председателят на „Право и справедливост“ Ярослав Качински имат сходни идеологически възгледи. Още като председател на Борда на директорите на една банка Моравиецки разпраща есемеси до сътрудниците си, за да им напомни за една историческа битка срещу руснаците, или например за рождения ден на националния герой маршал Пилсудски.

Моравиецки е млад и е смятан за модерен политик. Но за него, както и за Качински, историята е един от опорните стълбове на полската национална държава – и двамата критикуват факта, че Полша все още не е преосмислила достатъчно своето комунистическо минало, и че след 1989г. е управлявана предимно от „истаблишмънта“. Точно това обаче може да изиграе лоша шега на Моравиецки, защото за мнозина бившият банкер е представител на същата тази класа.

Защо беше целият този театър?

За разлика от типичните избиратели на ПиС, новият премиер говори чужди езици (английски, немски и руски) и има няколко милиона в банковата си сметка. Полските медии постоянно изтъкват този факт. Матеуш Моравиецки е следвал история и икономика, специализирал е в САЩ и Германия, дълги години е бил член на Полския икономически съвет, но дължи номинацията си на бившия премиер и заклет враг на „Право и справедливост“ Доналд Туск. Става член на ПиС чак през 2016г.

В Полша Моравиецки минава за космополит, който обаче се държи на разстояние от народа – за разлика от предшественичката си Беата Шидло. Затова не е ясно как ще приемат новия правителствен ръководител със скъпите му костюми традиционните избиратели на ПиС от провинцията. Възможно е смяната на върха да коства на партията загуба на гласове. Вероятно затова не беше осъществена и първоначално обявения „голям ремонт на правителството“. Противно на очакванията не бяха сменени никои други министри. Моравиецки и Шидло само си смениха ролите. Сега той е премиер, а тя – вицепремиер. Мнозина си задават въпроса защо беше нужен този театър, след като, според анкетите, ПиС и без това има поддръжката на 47 процента от избирателите.

Това не е знак за доверие

Независимо от тези блестящи показатели, Полша има да се справя с редица проблеми. Страната е застрашена от външнополитическа изолация и би трябвало да се страхува от Дамоклевия меч на ЕС. Съгласно параграф 7 от Лисабонския договор, ЕС може да отнеме правото на глас на Полша заради нарушаване на върховенството на закона. Освен това могат да бъдат съкратени и европейските пари. Фактът, че точно сега Моравиецки поема управлението на страната, говори, че във Варшава са наясно със сериозността на положението – макар и никой да не говори открито за това. Очевидно Беата Шидло не е могла повече да отбива ударите и сега с тях трябва да се справя Матеуш Моравиецки.

Дупка от 8 милиарда евро

Само ако той успее, ПиС ще може продължи да реформира държавата по свой вкус и да успокоява народа с великодушни подаръци. За тази цел управляващите имат спешна нужда от парите от Европа, както и от нови инвеститори. В противен случай държавната хазна бързо ще се изпразни.

А колко е пълна тя и сега е загадка. Знае се само, че в държавния бюджет има дефицит от осем милиарда евро. Въпреки това се обещават нови социални помощни програми за младите семейства и за пенсионерите. И ако Моравиецки умее да смята, вероятно ще трябва скоро да се коригира. Но лошият вестоносец не бива да бъде обичаната от народа Беата Шидло. А фактът, че новият премиер не може веднага да се заеме със смяната на министри, а предшественичката му остава вицепремиер, не е знак нито на доверие, нито на сила. Моравиецки е свикнал на друго.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук