Франк-Валтер Щайнмайер
Франк-Валтер Щайнмайер

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер сравни пряко войната на Путин днес с войната на Хитлер преди 80 години. Това той направи в Полша, на тържествената церемония в памет на жертвите от въстанието във Варшавското гето през 1943 година.

Щайнмайер е първият президент на Германия, който посещава квартала, унищожен почти до основи от нацистките войски заради избухналия бунт в окупираната Варшава срещу масовите убийства и изпращане на местните жители в концлагерите на смъртта.

А снимките, които прилагаме тук, само демонстрират колко е прав Франк-Валтер Щайнмайер.

Варшавското гето, 1943 г.
Гр. Мариупол, Украйна, 2023 г.

“Руският президент наруши международното право, оспори граници, извърши окупация на земи. Тази война носи неизмерими страдания, насилие, разрушения и смърт на украинския народ.

Вие в Полша, вие в Израел – вие знаете от личната си история, че свободата и независимостта трябва да се защитава и отстоява. Но и ние, германците, също научихме нашия урок по история. Никога вече – това значи, че в Европа никога не трябва да има такива престъпни, агресивни войни, като войната на Русия срещу Украйна. Никога вече – това значи, че ние твърдо стоим на страната на Украйна, заедно с Полша и нашите партньори от НАТО“

Това каза президентът Щайнмайер пред множеството.

Фразата „Никога вече“ е лозунг, свързан с Холокоста. Използван е отначало от оцелелите концлагеристи от Бухенвалд като антинацистки поздрав. „Никога вече“ днес се използва като универсален протест срещу всякакви форми на геноцид.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук