Московската полиция формира комплекси от безпилотни въздушни средства за борба срещу злосторници, които използват дронове и коптери, съобщи в. „Известия“.

Ръководителят на управлението за регионална сигурност Владимир Черников разказал пред репортер на изданието, че първите апарати вече са постъпили в полицията, а до пролетта ще бъдат сформирани комплексни „въздушни части“.

Полицейските дронове ще се използват за наблюдение от въздуха, патрулиране на местности и предаване на визуална информация от местопрестъпленията. Освен това на борда си „пазителите на реда“ ще имат спецоборудване, с което ще могат да неутрализират друг безпилотен апарата, който прави нелегални снимки или се използва за доставката на забранени пратки.

Черников заявил пред „Известия“, че засега няма избухване на вълна от престъпления, извършвани с помощта на дронове, но технологиите се развиват. „Очевидно е, че тези апарати следва да се използват само с разрешително – особено в центъра на града или на места, където масово се събират хора. Ние прогнозираме ситуацията, работим с изпреварване и разбираме, че полицията трябва да разполага с такива средства.“

Дроновете, които ще използва полицията от пролетта на идната година, ще бъдат монтирани на автомобили с висока проходимост

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!