КЕВР, протест, вода

Днес от 10.00 часа до 14.00 часа се очаква блокада на Комисията за енергийно и водно регулиране преди закрито заседание на регулатора, на което ще се решат окончателно цените на ВиК услугите за 2019 г. и на природния газ за първото тримесечие на следващата година.

Протестиращи ще се опитат да попречат на членовете на комисията да влязат в сградата на „Дондуков“ 8.

Протестната акция е срещу увеличаването на цените на водата и на газа.

На 17 декември КЕВР обсъди поскъпването на водата в 27 града на страната.

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София – с 10 на сто. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване – с около 1,5 процента.

Увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от общините и регулатора още преди година. Това заяви преди няколко дни Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

„Тези цени вече са одобрени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в сила. Това ще се случи, иначе тези търговски дружества ще съдят Комисията за пропуснати ползи“.

Според предложенията от новата година най-много за вода ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца, където кубик вода ще струва над 3 лева.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“.

Във Враца и Монтана поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост. По този повод от регулатора отново настояха за помощи за бедните, които не могат да си плащат сметките за вода.

Докато течеше заседанието, отпред недоволни граждани протестираха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!