Той се казва Реем, а не Робокоп и е първият хуманоиден робот, който се присъединява към силите на реда на Дубай. Той ще помага на туристи и жители в основните туристически обекти.

Реем е разработен от испанската компания „Пал Роботикс“. Тежи 100кг, висок е 170 см и се движи на нещо като ролкови кънки, като може да развие скорост едва от 3.5 км/ч.

Носи същото кепе като колегите си хора и ще може да изпълнява и някои от техните задачи.

Целият му торс представлява тактилен екран. Роботът ще може да дава инструкции на загубили се туристи, да ги ориентира на арабски и английски, ще им дава и информация за обществени услуги или туристически обекти.

Реем приема и съобщения за извършени престъпления, но само ще ги предава на колегите си.

робот, полицай

Освен всичко друго, роботът ще може и да глобява нарушители. Базисният модел на Реем струва 185 000 долара.

Дубай смята да попълни немалка част от своите полицейски сили с множество роботи. Плановете са до 2030 роботите да съставляват 25% от полицейските сили на емирството.

Те ще изпълняват и „черна“ работа. Ще се занимават с документацията и ще отменят колегите си в полицейските управления при приемане на молби, декларации и др.

Дубай не е единствената страна, която използва роботи като полицаи. В Япония робот шериф бе програмиран в началото на годината, да проследи престъпник, който после да бъде арестуван от истински полицай. През септември 2016 робот сапьор бе използван в САЩ да обезвреди заподозрян.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!