Ангела Меркел
Ангела Меркел и Доналд Тръмп

Едно време, като учех занаята, по-старите журналисти казваха, че една добра снимка говори повече от 1000 реда текст. Една такава снимка се появи в неделя – Тръмп до Меркел. Канцлерката е свила устни, Тръмп гледа отвисоко.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Преди да стане президент, Тръмп рече тежки думи за Меркел. Само дето не я нарече толерастка. Като влезе в Белия дом, изглежда го убедиха, че може да си мисли каквото му е угодно за Меркел, но Германия си е Германия и канцлерката беше вторият лидер на голяма държава (след Тереза Мей), поканен във Вашингтон.

Там последва конфузът с ръкостискането, Тръмп не се ръкува с Меркел, а камерите показаха как тя го пита дали иска ръкостискане. Канцлерката се направи, че нищо не е станало.

След това Тръмп дойде в Европа и намери за уместно да каже, че германците са много лоши, понеже продавали твърде много коли в Щатите. И че ще ги одруса с 35 % мито.

И накрая, в Сицилия избегна да каже нещо конкретно за НАТО и изобщо за съюза с Европа.

След което Меркел се прибра у дома и рече, че на Америка вече не може да се разчита и Европа трябва да се оправя сама.

Америка стана световна сила №1 благодарение на хората си и огромните ресурси, с които разполага, но и благодарение на двете световни войни, започнали от Европа. Двете войни омаломощиха традиционните сили Великобритания, Франция и Германия, докараха болшевизма на половината континент и превърнаха САЩ в гарант на западната демокрация.

Американците инвестираха много в Западна Европа, но и получиха пазари, получиха и продължават да получават квалифицирани и подготвени хора и най-важното – имаха надежден съюзник, благодарение на който спечелиха Студената война.

Ако Европа беше избрала да поддържа по-тесни отношения със Съветите поради географска, а не ценностна близост, Студената война щеше да свърши по друг начин. А можеше и да не е свършила.

Сега Тръмп държи Европа да разбере, че не я харесва. Не харесва Меркел, не харесва германците, обяви НАТО за отживелица.

След Меркел във Вашингтон беше Ердоган. Той се ръкува с Тръмп, а президентът не каза, че турците са лоши хора.

Може би Тръмп си има основания. America first.

Но нито Америка, нито Европа ще спечелят, ако американският президент сипе обиди и разваля стратегически приятелства.

И Европа, и САЩ са достатъчно силни икономически и вероятно ще могат да се справят и сами.

Но на американците ще им излезе име, че предават приятелите.

Ползата ще е похвала от Путин и Ердоган. Скъпо ще излезе.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук