Броени дни преди предсрочните парламентарни избори във Великобритания, двамата лидери на Консервативната и на Лейбъристката партия – Тереза Мей и Джереми Корбин се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат.

Двамата отговаряха на въпроси от публиката един след друг поотделно, а след това и пред журналистът Джереми Пакстън.

Премиерът Мей отказа всякакъв пряк дебат със своя противник от лейбъристите.

Последните социологически проучвания показват, че Корбин е стопил дистанцията с консерваторите.

Въпросите от публиката към Джереми Корбин бяха за сигурността, което експертите определят като „слабо място”.

Тереза Мей трябваше да отговаря за съкращенията на бюджета, наложени от консервативното правителство в обществения сектор от 2010 г. насам.

Мей и Корбин трябваше да бъдат подложени и на кръстосания огън от страна на безкомпромисния журналист Джереми Пакстън. Той е известен с това, че не прави никакви отстъпки на събеседниците си. Известен е случай от 1997г., когато задава един и същи въпрос 12 пъти поред на политик.

Джереми Корбин се справи сравнително добре, дори и в очите на един от най-големите си критици – лидера на крайнодясната Партия на независимостта Найджъл Фараж, който го определи като „напълно искрен“.

Тереза Мей беше засипана с въпроси за Брекзит. Тя за пореден път обеща, че ще е твърда, колкото е необходимо по време на преговорите, които ще започнат няколко дни след изборите на 8 юни.

Корбин заяви, че ще действа така, че да бъде постигнато споразумение с ЕС. Той добави, че приема волята на народа и се обяви „за” контролирана миграция. Лейбъристът обаче припомни огромния принос на работниците имигранти в здравната система или транспорта.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!