коронавирус, омикрон

В момента учените следят с орлово око подвариантите на Омикрон BA.1 и BA.2 на фона на нарастващия брой на подобни инфекции по света.

Заместник-министърът на здравеопазването на Полша Валдемар Краска обяви, че в момента в Полша се наблюдават „два нови подварианта“ на щама Омикрон на COVID-19 и че все още не е ясно как ще се процедира в близко бъдеще.

В изказване пред полската TVN24 той също така твърди, че „коронавирусът ще остане с нас дълго време“ и че „няма да напусне ежедневието ни толкова лесно“.

„Трудно е да се прецени какво ще се случи през есента и дали дотогава ще се появи нова мутация на COVID-19“, каза Краска.

По думите му вариантът Омикрон понастоящем съставлява 96% от потвърдените случаи на коронавирус в Полша.

Коментарите дойдоха, след като Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни болести и технически ръководител на COVID-19 в Световната здравна организация (СЗО), заяви пред репортери миналата седмица, че така нареченият подвариант BA.2 на Омикрон „е по-предаваем от BA.1“, поради което СЗО „очаква BA.2 да се увеличи по целия свят“.

Щамът BA.2 вече е открит в най-малко 47 държави, като случаите се увеличават в страни като Индия, Обединеното кралство, Франция, Дания и Швеция.

Във Великобритания BA.2 е описан като „вариант, който се изследва“ от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), докато в Дания Министерството на здравеопазването на страната вече е съобщило за повече от 50 000 такива случая през последните няколко седмици.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран от своя страна увери, че щамът BA.2 не изглежда като „променящ правилата на играта“. BA.2 беше идентифициран за първи път във Филипините в средата на декември 2021 г. Смята се, че заедно с BA.1 има повече от 32 мутации.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук