Мая Манолова
На снимката: Мая Манолова

Бюджет 2022 задълбочава неравенствата. За съжаление, определението, „социален бюджет“ е просто една пропагандна теза. Това каза специално за ДЕБАТИ.БГ председателят на „Изправи се! БГ“ Мая Манолова.

„На практика социалните разходи, които са в размер на 20 млрд., с които партията на Нинова се гордее, са същия процент 14,1% от БВП, какъвто са и 18-те млрд. на бюджета на Борисов от миналата година. При това неравенствата се задълбочават, защото отново най-големите донори в държавната хазна ще бъдат хората с най-ниски доходи. Те ще бъдат работещите бедни, които на всеки 100 лв. доход от труд ще плащат по 53 лв. данъци и осигуровки. Колкото по-висок ти е доходът, толкова по-малък е процентът, който плащаш“ обясни тя.

Манолова обърна внимание, че по време на предизборната кампания водещо обещание беше, че ще има политики за младите и разрешаване на демографския проблем. По думите й безплатните детски градини и ясли са добра стъпка, но крайно недостатъчна.

„Трябва да има стимули за работещите млади, които отглеждат деца, включително с безлихвено кредитиране и семейно подоходно облагане, което ефективно да намалява данъците им. Нужна е и сериозна пряка подкрепа, като например по 10 000 лв. при раждане на второ и трето дете“, каза тя.

Бившият омбудсман изрази надежда правителството да оправдае огромния кредит на доверие, с който разполага.

Председателят на „Изправи се! БГ“ предупреди, че в този си вид законопроектът за колекторските фирми няма смисъл, защото огромна част от случаите няма да подлежат на законов регламент.

Какви са опасенията на Мая Манолова, свързани с колекторските фирми, умишлено ли са направени пропуските в законопроекта, свързан с тях и има ли опасност съдебната реформа да не се случи и дори да събори правителството? Четете цялото интервю ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук