ДАНС
Самоубилият се мъж е влязъл в сгрдата на ДАНС като посетител.

Четири обвинения, сред които и издаване на държавна тайна са повдигнати на служителя от ДАНС Евгени Иванов, съобщават от Специализираното звено „Антикорупция“ на Софийската градска прокуратура. Колегата му Петър Спасов ще отговаря за това, че неправомерно му предал пистолет.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС за това, че Евгени Иванов като началник сектор в звено „Контраразузнаване“ в агенцията, умишлено е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна.

Евгени Иванов е предаден на съд за четири престъпления – измама в големи размери, извършена при условията на продължавано престъпление, документно престъпление, издаване на държавна тайна и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без разрешение.

Агентът ще отговаря за това, че е поискал и получил подкуп от 19 хил. евро и 2020 лв. от чуждия гражданин Р. А., като го е заблудил умишлено, че ще съдейства на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в България, че ще окаже съдействие на друг чужденец за ускоряване на процедурата по получаване на разрешение за продължително пребиваване в страната, а за други двама чужди граждани го е заблудил, че вече е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за интервюта в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство.

Евгени Иванов е обвинен и че е склонил неизвестно за сега лице, да преправи български лични карти в карти на постоянно пребиваващи в България чужденци, на които е придаден вид, че са издадени на имената на двама чужди граждани с цел да бъдат използвани.

Разследването е установило още, че напълно съзнателно Иванов е разгласил държавна тайна, като е предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната.

В хода на разследването в служебния кабинет на Евгени Иванов в ДАНС са открити оръжие и боеприпаси от близо 300 патрона, за които той не притежава разрешително. В тази част е повдигнато обнинение и срещу друг агент на ДАНС – Петър Спасов, който не е притежавал надлежно разрешение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие, но въпреки това го е предоставил на Иванов.

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение „Домашен арест“.

Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждането на делото, се казва още в съобщението на Специализираното ювено „Антикорупция“ при СГП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук