По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2017-та общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10,1% спрямо първите три месеца на предходната година. Увеличението в индустрията е с 10,5%, в сектора на услугите – с 10,6% и в строителството – с 5,8 на сто.

Най-висок ръст на разходите за труд у нас на годишна база е отбелязан в брокерските услуги (Операции с недвижими имоти), където повишението с 15,2%, науката (Професионални дейности и научни изследвания) – 13,3%, в сектора на автомобилите (Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети) – с 12,3% и в ВиК услугите (Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване) – също с 12,3 на сто.

В същото време най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“ – повишение с едва 1,6%,“Култура, спорт и развлечения“ – с 3,8% и „Строителство“ – с 5,8 на сто.

Разходите за възнаграждение за един отработен час през първото тримесечие на 2017-та година се увеличават с 9,9% спрямо същия период на предходната година, а другите разходи (извън тези за възнаграждения и заплати) – с 11,2%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо първото тримесечие на 2016-та година варират от повишение с 1,4% за „Хотелиерство и ресторантьорство“, до ръст с 15,4% за „Операции с недвижими имоти“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук