Украйна

Двама войници загинаха в Източна Украйна преди изборите днес и предстоящото влизане в сила на поредното примирие, съобщи Киев в събота. От прессекретарята на украинската армия заявиха, че войниците са били убити от снайперистки огън и добавиха, че четирима други военнослужещи са били ранени. В отделен инцидент 60-годишен цивилен е убит точно пред сепаратистката крепост Донецк.

Украйна ще проведе парламентарни избори в неделя, в която се очаква партията на президента Владимир Зеленски да спечели най-голям дял от гласовете.

От 2014 г. около 13 000 души са загинали във войната, която избухна след народното въстание, свалено от прокремълския президент и Русия, анексирала Крим.

Киев и неговите западни поддръжници обвиняват Русия в насочване на войски и оръжия през границата, разпалвайки пламъците на конфликта. Москва отрече твърденията, въпреки неоспоримите доказателства за противното.

Зеленски, обсъди конфликта в Източна Украйна в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин миналата седмица. Той предложи САЩ и Великобритания също да бъдат включени в мирните преговори, които в момента включват Германия, Франция, Русия и Украйна.

Убийствата се случват малко преди влизането в сила на ново примирие между воюващите страни в Донбас, договорено в опит да подобрят обстановката за конструктивни контакти. В самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (ДНР, ЛНР) бе издадена заповед за спиране на огъня.

Заповедта влиза в сила в полунощ на 21 юли. Тя е сведена до всички подразделения и всеки военнослужещ, предаде РИА „Новости“. Ръководствата на двете републики изразяват готовност да изпълняват условията на поредното примирие и решени, както и преди, да спазват режима за прекратяване на огъня. Те се надяват украинската страната също да спазва добросъвестно примирието.

Спирането на огъня бе съгласувано на 17 юли от контактната група за Донбас. За пръв път то е съпроводено с допълнителни мерки за контрол, сред които са публикуването на заповедите за спиране на огъня, забрана за диверсионна дейност, за разполагане на въоръжения в населените пунктове и около тях, а също откриването на какъвто и да е огън.

По последни данни броят на жертвите в конфликта са около 13 000, от които 6000 са цивилни лица. Досега всички сключвани примирия се нарушаваха, често часове след обявяването им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!