Тропическият циклон Сарай се отдалечава бавно от Фиджи в неделя, съобщава АФП. Циклонът причини смъртта на двама и остави над 2 500 души без дом, които се нуждаят спешно от подслон.

Циклонът повреди къщи, нанесе щети на посеви и дървета, прекъсна електричеството и предизвика отмяната на няколко международни полета, възпрепятствайки почиващите да посетят островната държава.

Директорът на Националната служба за управление на бедствията Васити Соко заяви, че 18-годишен студент се е удавил край остров Кадаву.

„Смята се, че мъжът е бил пометен от силни течения, когато е плувал с приятелите си“, каза тя.

Тялото на 40-годишен мъж е намерено в неделя край бреговете на главния остров Вити Леву, ден, след като той е бил пометен от силни течения при преминаване на река.

Друг човек е на интензивно лечение в болница, след като бе ударен от падащо дърво.

Соко каза, че в разгара на бурята е имало 2538 души, събрани в 70 центъра за евакуация, въпреки че до неделя вечерта 500 от тях са си тръгнали, за да се завърнат у дома.

Електричеството бе възстановено до 80 процента в столицата Сува, но енергийната компания Energy Fiji Limited заяви, че възстановяването на доставките във всички райони на Вити Леву може да отнеме седмица.

Сарай, поддържайки ветрове до 150 километра в час (93 мили в час), се движеше на изток и се очакваше да премине над Тонга в новогодишната нощ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!