Перник отново излезе на протест с искане да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решаване на проблема в най-кратки срокове.

Гражданите, с възгласи „Искаме вода!“ и „Оставка“ тръгнаха по главната улица в града, за да стигнат до храма „Св. Иван Рилски“. В него те се помолиха за дъжд и сняг, защото не виждат друг изход от хуманитарната криза завладяла Перник.

Перник, протес, вода

Участниците в гражданското шествие поискаха оставките на министрите Петя Аврамова и Нено Димова, а също така бившият кмет Вяра Церовска да бъде подведена под съдебна отговорност. Протестът бе подкрепен и от жители на съседните селища.

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември режимът е удължен с още 30 дни.

Перник, протес, вода

Липсата на вода в един от средноголемите български градове доведе не само до сериозно социално напрежение. Тази седмица се появи и информация за разпространение на заразни болести заради лошото качество на питейната вода. Последните анализи на здравните власти показват, че във взетите проби няма данни за ешерихия коли.

Прокуратурата започна разследване на длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена“.

Перник, протес, вода

От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води за безстопанственост. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне на 6 януари с главния прокурор Иван Гешев, за да разбере докъде е стигнало разследването.

На последното заседание на Министерски съвет за годината премиерът Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества да преминат към едно общо държавно. В Перник ще започне изграждане на нов магистрален водопровод, по който ще са монтирани датчици, за да се избегне кражба на вода.

Перник, протес, вода

За овладяване на кризата в града са командировани министри и началници на различни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!