Според доклад на МВФ България една от 40-те страни в света, в които се запазва ръст на икономиката над 3% от БВП (в 4/5 от страните ръстът е по-нисък). Това пише в свой анализ за ДЕБАТИ.БГ икономистът Красен Станчев.

„Обяснението на икономическия растеж е ръста на потреблението на домакинствата, търговията и износа. Според данните на БНБ за януари-октомври т.г. излишъкът по текущата сметка е 5.5 млрд евро – докато за същия период на 2018 г. той е „само“ 2.9 млрд евро”, пише Станчев.

И допълва:

„Въпреки разходите за потребление, българските граждани и фирми продължават да спестяват.  В края на третото тримесечие на 2019г. активите на банковата система са 111.5 млрд. лв или 94% от БВП (ръстът е около 3%). Капиталовата адекватност на банките е по-добра от 20 двадесет други банкови системи на ЕС и е практически на едно ниво с Дания, Латвия, Литва и Чехия.”

Красен Станчев прави сравнение и между Брутния вътрешен продукт на страната по времето на социализма и днес.

„Най-добра по показател обем на БВП година при стария режим е 1987-та. БВП през 2019 г. е 2.5 по-голям от този на 1987 г. и около 6 пъти по-голям спрямо БВП на 1997 г. Както изчисли Георги Ганев още през 2015 г. (а съотношението се запазва и досега) заплатите у нас растат два пъти по-бързо от цените”, пише икономистът.

Красен Станчев казва още:

„В края на 2019 г. отново са популярни заглавия като например „харчим най-много за храна в ЕС“. Това твърдението не е вярно. За годината този разход на домакинствата е 19.2% от общите им разходи, в Румъния са 27.7%. Литва и Естония са по-зле от България, а положението в Унгария е като тук. При последната рецесия (т.е. спад на доходи те и пр.) от 2010 г. домакинствата харчат за храна 37.2%. А изхранването на семействата е било най-тежко през 1989 и 1997 г., съответно 48 и 50% от общите им разходи. Това е само най-невинния пример за това как общественото мнение подкрепя желанието на политиците да се намесят. Примери от здравеопазването, образованието и пенсионното дело са много повече и ако битуващите идеи за промяна чрез одържавяване и влошаване на контрола.”

Заключенията на Красен Станчев са:

  • България е една от малкото държави в света, в които ръстът на икономиката се запазва над 3%. В по-голямата част от страните, икономическият растеж е по-малък.
  • България покрива всички критерии за приемане в Еврозоната – данъчната система работи добре, държавният бюджет се съставя с баланс, през последните три години (както и през 1999 – 2008 г.) той завършва с ефективни излишъци.
  • Българските домакинства и фирми продължават да спестяват, въпреки разходите си.
  • Безработицата е рекордно ниска – 4% при средна за ЕС – 6,3%.
  • БВП на България по времето на социализма е бил най-висок през 1987г. БВП през 2019г. е два и половина пъти по-висок от тогава и почти 6 пъти по-висок спрямо БВП в 1997г. (след управлението на Жан Виденов)

Целият анализ на Красен Станчев ще може да прочетете утре в рубрика АНАЛИЗИ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!