болница

Парламентът гласува в срок от 2 години да бъде изградена и въведена система за електронно здравеопазване и всички нейни компоненти.

Решението дойде с вот „за” проект, внесен от ГЕРБ за ангажиментите на властта и изпълнението на  стратегията за развитие на лечебните заведения за болнична помощ в Република България.

Подкрепяме проекта на решение на колегите от ДПС, защото наистина е в синхрон с програмата за управление, която сме написали. Ключов приоритет е изграждането на единна информационна здравна система. Кадровото обезпечаване на системата е от ключово значение„. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Депутатите решиха още министърът на здравеопазването два пъти годишно през месеците юни и декември да представя в Комисията по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на държавните общински лечебни заведения за болничната медицинска помощ.

До 31 декември 2017 г. изпълнителната здравна администрация да информира парламента и за готовността на системата за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните общински лечебни заведения за болнична медицинска помощ и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение.

Отхърлено бе предложението на социалистическата фракция здравният министър до края на годината да изработи и представи нова национална здравна карта – своеобразен регламент за  това какви болници и къде може да има в България, съответно как могат да се финансират болници – държавни и частни.

Министър Николай Петров подчерта по темата от трибуната, че моделът на управление при частните болници е добър и ефективен, което значи, че трябва да се поучат от него. Той определи този дебат като изключително важен за него лично, както и за екипа под негово ръководство.

„Формула на разпределение на средствата от НЗОК – това са нашите пари и на всички е ясно, че те не са достатъчни да задоволят всички потребности на 343-те болнични заведения в страната“, коментира Петров. Решаването на проблемите е наложително.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук