Вера Йоурова, Еманюел Макрон
на снимката: Вера Йоурова, Еманюел Макрон

След като снощи френският президент Еманюел Макрон направи важно предизборно изявление, че трябва да се реформира Шенген и намекна, че може би Унгария трябва да бъде изключена от Шенгенското споразумение, днес еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова каза, че в държавите членки на Европейския съюз от Източна Европа – България, Унгария, Полша и Румъния – независимостта на съдебната система е под заплаха.

От думите й стана ясно, че мониторинговият контрол върху България скоро няма да бъде свален. Миналата година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер практически обеща, че до края на мандата на тази комисия ще отпадне мониторинга за България, днес Вера Йоурова обаче заяви категорично:

„Личното ми мнение е, че това е неосъществимо при тази комисия. Нямаме много време пред нас. Тенденцията не е дотам удовлетворяваща, за да можем ясно да заявим, че можем да спрем механизма за сътрудничество и проверка. Специално в България, усещането за независимост на съдебната система е третото най-ниско в ЕС според последните проучвания на Евробарометър. Така че хората все още имат доста изразено недоверие към съдебната система”.

Двете новини, макар и да могат да бъдат тълкувани като предизборни, са изключително неприятни за нас, защото преведени на обикновен език означават, че най-вероятно желанието на България да бъде приета в Шенген, дори и частично, няма да бъде реализирано.

По-скоро европейските лидери говорят за свиване на Шенген, отколкото за разширяването му. И това не е свързано само с мигрантската реторика, а и с нежеланието или невъзможността на източноевропейските страни да спазват стриктно европейските правила.

Това нежелание за „отборна игра” може да се окаже идеален повод за западноевропейците за реализиране на политиката „Европа на две скорости”. Разбира се, в категорията „втора скорост” ще попаднат страните от бившия социалистически лагер. Ако това се случи, тези страни ще станат много по-лесно уязвими за всякакви популисти, както и за евентуална руска намеса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук