Служебният премиер проф. Огнян Герджиков даде двуседмичен срок на министрите да представят отчети за състоянието на министерствата, включително и за обществените поръчки, предава БНР.

До 10 февруари трябва да са готови и докладите за свършеното до момента по подготовката на българското председателство на ЕС.

Проф. Герджиков призова министрите да работят концентрирано и семпло по основните задачи пред служебният кабинет.

В анализа за състоянието на министерствата трябва да има посочени решения на проблеми, детайлно ще се гледат обществените поръчки.

„Нито призовавам за отмяна на всички, но трябва много да се внимава, тъй като става дума някъде за поръчки с европейски средства, да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи”, коментира министър-председателят.

Герджиков поиска да се анализира и докъде сме с подготовката на председателството на ЕС. От Министерството на правосъдието се очаква да излезе с предложение по препоръките на Европейската комисия от последния доклад с конкретни срокове и отговорности.

„Не може да има законодателни инициативи. Така че не може да се направи нищо революционно, но така или иначе – да се правят стъпки в правилната посока”, каза още проф. Огнян Герджиков.

„Трябва да конструираме един Изборен борд, който да подпомага организацията на предстоящите избори”, каза още премиерът.

„Това ми е голяма амбиция да направим много решителни крачки срещу това много уродливо явление, на което сме свидетели през последните години-срамна търговия с гласове. Нямам илюзията, че ще се справим 100 %, но поне да си проличи много решителна крачка в тази насока, защото не сме европейска държава, ако продължаваме по този начин, вместо да провеждаме избори, да търгуваме с гласове”, подчерта служебният премиер.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук