Всеки от нас е купувал и опитвал добре познатите ни желирани бонбони. Апетитни, цветни те са особено привлекателни за децата. Знаете ли обаче от какво се правят?

Германската компания за желирани бонбони „Харибо” бе принудена да обори в четвъртък документален филм на публичния телевизионен оператор ARD, разкриващ ужасяващи условия както за животните, така и за хората, отговорни за производството на ключови съставки на много обичаните бонбони на известната марка, пише Дойче Веле.

45-минутният документален филм Markencheck („Проверка на марката”) изследва както здравните, така и производствените проблеми на продуктите на „Харибо”, които се продават по целия свят и откри нередности при надзора по производството на карнаубския восък, животинския желатин и прасетата в индустриалните ферми в Германия, които биват отглеждани в ужасяващи условия.

харибо 1

Карнаубският восък се нанася върху желираните мечета, за да бъдат гланцирани и да ги предпази от залепване. Той се събира от листата на палмови дървета карнауба, които растат само в североизточните бразилски щати Пияй, Сера, Маранао, Бахия и Рио Гранде. Или иначе казано – сред най-бедните региони в страната.

Восъкът се използва и в продукти като автомобилно масло, лак за обувки и зъбен конец. Продуктът се изнасят от региона в много страни по света, главно в САЩ, Япония и Германия.

Модерно робство

Създателите на скандалния филм откриват, че от компанията „Харибо” са използвали восък от насаждения, в близост до които работниците, които печелят по 12 евро на ден, трябвало да спят навън или в камиони, до тоалетни и трябвало да пият нефилтрирана вода направо от близките реки. Някои от работниците освен това са непълнолетни.

 

Условията на плантациите са толкова бедни, че бразилската полиция понякога извършва нападения, за да освободи работниците. Служител на бразилското министерство на труда съобщи, че има все по-голям брой оплаквания относно индустрията на карнаубският восък и че властите са открили, че много хора работят в условия. които могат да бъдат описани като робство.

„Работниците се третират като предмети, по-лошо и от животните”, каза той.

Германският клон на „Амнести интернешънъл” заяви, че зависи от германските компании, както и от правителството, да проверят дали доставчиците не извършват или не допринасят за нарушаване на човешките права.

„Ако има нарушения на човешките права, те трябва да предоставят обезщетение. За съжаление, германското правителство не успя наистина да обвърже компаниите със задължението им да се грижат за работниците си”, коментира Лена Рорбах, експерт по икономика в „Амнести” заГермания.

Рорбах посочи, че други държави, като Франция, са изготвили закони, задължаващи компаниите да обръщат внимание на правата на човека и на околната среда по цялата им верига на доставки. Според Глобалния индекс на робство днес 40,3 милиона души живеят в съвременното робство по света.

Жестокост към животни

Като част от филма ARD излъчва кадри, записани от група за правата на животните в свинеферми в северна Германия. Неназованите ферми осигуряват свинска кожа за месопроизводителя Westfleisch, който го преработва за доставчика на желатин за Heribo Gelita. Кадрите показват прасета с отворени рани и абсцеси, които живеят в собствените си екскременти. Наблюдава се, че около все още живите животни лежат труповете на вече загиналите. Освен това е установено, че животните са лишени от питейна вода.

харибо4

Ветеринарите, интервюирани по програмата, заявиха, че условията явно нарушават законите за защита на животните в Германия. Организацията за правата на животните Tierretter, която предостави кадърите чрез тайно навлизане във фермите през нощта, заяви в изявление:

„Изглежда почти цинично, че продукт, който частично се произвежда при такива жестоки условия за животни, е под формата на сладко животно”.

В отговор на документалния филм, компанията Westfleisch заяви, че не е „информирана” за каквито и да било нарушения на законите за германска жестокост относно животните. „Харибо” заяви, че подкрепя всички мерки „подходящи за животновъдството”. Освен това от компанията за желирани бонбони твърдят, че свинската кожа, която използват, пристига при тях от „изключително здрави животни, които са заклани в одобрени кланици, които подлежат на проверка”.

В отговор на документалния филм на ARD „Харибо” предложи изявление, в което се казва, че те не са наясно с „нарушение”, но че „проактивно” ще се занимават с проблемите на своите доставчици.

„Ние сме компания, която иска да донесе радост на децата и възрастните”, се казва в изявлението. „Следователно не можем да приемем неспазването на социалните и етичните стандарти”.

„Харибо” обеща да проучи условията по цялата си верига на доставки в опит да разкрие злоупотреби. Базираната в Бон фирма добави, че не знае къде са записани кадрите в свинефермите и дали това е един от директните доставчици на Haribo. Компанията заяви, че е поискала от телевизионния оператор да й предостави повече информация и че „по принцип всеки в обществото трябва да обмисли как да се справи с животинското земеделие, което е подходящо за отделните видове. Ние се ангажираме с това и осъзнаваме нашата отговорност”.

Документалният филм на немски език може да видите ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук