Пардю Европа да помогне на Българ
На снимката: бившият американски посланик в София Джеймс Пардю

„За такива действия не е нужен натиск отвън“. Така бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю коментира пред „Дойче веле“ поредното изгонване на  руски дипломат от България.

Военното аташе на Русия в София Василий Сазанович беше принуден да напусне страната заради шпионаж като се чуха обвинения, че София е действала по поръчение на Вашингтон. Ето какво казва по темата пред „Дойче веле“ Джеймс Пардю.

Българското министерство на външните работи твърди, че Сазанович е събирал информация за участието на военни от САЩ в учения в България. Какво знаете Вие по въпроса?

Джеймс Пардю: След като САЩ четири години загърбваха конфронтацията с режима на Путин руското разузнаване напоследък стана все по-агресивно в събирането на информация срещу членове на НАТО. Така например наскоро беше установено, че руснаците провеждат голяма кибератака срещу няколко американски правителствени институции във Вашингтон. Очаквам администрацията на Байдън да бъде много по-активна в противодействието си на атаките на Кремъл срещу западната демокрация.

Нормално е и се очаква България като член на НАТО да предприеме действия срещу Русия, когато бъде доказано, че Москва събира в България разузнавателни данни за друг член на НАТО – САЩ.

Руски официални лица обвиниха България, че изпълнява поръчки на други държави. Очевидно имат предвид САЩ. Смятате ли, че София действа по поръчение на Вашингтон?

Джеймс Пардю: Не знам дали българското или американското контраразузнаване са успели да заловят руското разузнаване, когато е събирало информации в България. Предполагам, че САЩ биха информирали България, ако научат за операции на руското разузнаване в страната. И че България ще предприеме съответните действия, за да защити една държава членка на НАТО. За такива действия не е необходимо да се оказва натиск.

Как очаквате да се развиват отношенията между България и САЩ под управлението на новия президент Джо Байдън? Какво, според Вас, е отношението на новата администрация към Бойко Борисов и ГЕРБ?

Джеймс Пардю: Джо Байдън има натрупан голям опит по балканските въпроси и аз очаквам, че неговата администрация ще се ангажира на Балканите повече, отколкото се ангажираше Тръмп. Хора като мен, които са загрижени за сериозния упадък на демокрацията в България, със сигурност се надяват, че президентът Байдън ще се върне към политика, която поставя много по-сериозен акцент върху защитата и развитието на демокрацията в България и в другите страни от региона.

Интервюто е препубликувано от Дойче веле. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук